Je kunt geen feminist zijn als je melk drinkt en eieren eet

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Misbruik zonder toestemming is niet alleen een menselijk probleem. Dierlijke landbouw is volledig afhankelijk van uitbuiting van vrouwen. Op veehouderijen worden vrouwelijke dieren opgesloten, onder dwang bevrucht en gedood zodat hun ovulatiemarkers, melk en andere lichaamsdelen verkocht kunnen worden voor menselijke consumptie.

In een tijd waarin vrouwen in opstand komen tegen seksueel misbruik, vraagt PETA iedereen om solidariteit te tonen met vrouwen van ALLE soorten – die net als mensen angst en pijn ervaren – en vegan te worden.

Koeien op melkveebedrijven worden seksueel misbruikt

Koeien zijn geweldige moeders die, net als mensen, hun baby’s negen maanden dragen en ze verzorgen, waardoor ze een sterke band ontwikkelen.

Koeien maken melk om dezelfde reden als vrouwen: om hun baby’s te voeden. Ze produceren alleen melk als ze zwanger zijn of borstvoeding geven. Op melkveebedrijven worden ze herhaaldelijk onder dwang bevrucht door middel van kunstmatige inseminatie terwijl ze vastgebonden zitten in een apparaat dat de industrie een “verkrachtingsrek” noemt. In de commerciële melkveehouderij worden hun baby’s binnen 24 uur na de geboorte weggehaald en als ze vrouwelijk zijn, komen ze in dezelfde cyclus van ellende als hun moeder terecht. De mannelijke kalveren worden gedood of verkocht aan de kalfsvleesindustrie.

Moederkoeien schreeuwen en roepen vaak nog dagen of weken naar hun jongen nadat ze van hen zijn weggerukt.

De druk van de voortdurende zwangerschap put koeien uit en vaak raken ze vermagerd, hebben ze mastitis (geïnfecteerde uiers) of zijn ze kreupel. Als ze uitgeput zijn en geen grote hoeveelheden melk meer kunnen produceren, worden ze naar het slachthuis gestuurd en gedood.

Al deze ellende wordt hen aangedaan zodat mensen kaas of yoghurt kunnen eten.

Het voortplantingssysteem van kippen wordt overhoop gehaald voor een roerei

Boeren behandelen kippen als ei-leggende machines. Ze gebruiken licht en voedsel om hun voortplantingssysteem te manipuleren en extra legcycli op te wekken, waardoor ze gedwongen worden om wel 300 eieren per jaar te produceren – veel meer dan de 10 tot 15 eieren die hun voorouders in de natuur produceerden.

Hierdoor hebben ze vaak last van cysten, infecties, ovariumcarcinomen en voortplantingstumoren en soms komen er meerdere eicellen in vast te zitten – wat levensbedreigend is. Hun botten versplinteren vaak door osteoporose omdat hun lichamen gedwongen worden om onnatuurlijke grote hoeveelheden eierschalen te produceren, dag na dag, zonder rust.

Als hun eierproductie afneemt, worden deze gevoelige dieren in krappe kratten gestopt en moeten ze een vreselijke reis naar het slachthuis doorstaan. De kippen die de reis overleven, worden aan hun poten vastgeketend voordat hun keel wordt doorgesneden – soms terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Moedervarkens worden mishandeld voor spek

Een paar weken voor en na de bevalling worden moedervarkens opgesloten in kraamkooien die zo klein zijn dat ze zich niet eens kunnen omdraaien, laat staan hun sterke drang om een nest te bouwen voor hun baby’s kunnen vervullen, zoals ze van nature zouden doen.

Vrouwtjes worden jarenlang herhaaldelijk kunstmatig geïnsemineerd. Bij elk nest worden ze van hun biggen gescheiden door tralies in de kooi, waardoor deze moeders hun natuurlijke instinct om voor hun baby’s te zorgen niet kunnen uitleven. De biggen worden al na een paar weken bij hun moeder weggehaald en overgebracht naar mesthokken voordat ze naar het slachthuis worden gestuurd, waar velen worden vergast. Voor vrouwtjes, die hun eigen nestjes krijgen, gaat de cyclus van misbruik door.

Verwerp het suprematistisch denken

De ontkenning van dierenrechten komt voort uit hetzelfde suprematistisch denken dat vrouwenrechten heeft tegengewerkt. Sommigen doen het lijden van vrouwen van andere soorten snel af als onbelangrijk, maar vrouwen – ongeacht de soort – zijn het slachtoffer van systematische onderdrukking.

De rechtvaardigingen van mensen om het lijden van andere dieren te negeren en hun basisrechten te ontzeggen zijn gebaseerd op speciësisme en lijken opvallend veel op de rechtvaardigingen die gebruikt worden om het lijden van vrouwen te negeren en hun hun fundamentele rechten te ontzeggen.

Neem een standpunt in tegen vrouwenmishandeling – word vegan

De vlees-, eier- en zuivelindustrie zijn gebouwd op uitbuiting van vrouwelijke dieren – iets wat niemand zou moeten steunen. Elke keer dat je een vegan maaltijd bestelt of vraagt, neem je het op voor vrouwen.

Met zoveel heerlijke plantaardige opties in Nederland is vegan worden makkelijker dan ooit. Bekijk hier ons gratis vegan startpakket: