Dit zijn niet zomaar kippenfokkerijen in het Verenigd Koninkrijk …

Geplaatst op door PETA Nederland

Deze verschrikkelijke beelden werden vastgelegd op twee verschillende fokkerijen, in kippenschuren die exclusief leveren aan Marks & Spencer. Maar de manier waarop de dieren op deze fokkerijen worden behandeld, roept de nodige vragen op over de ‘hoge welzijnsstandaard’ labels van het bedrijf:

Deze fokkerijen in Norfolk en Cambridgeshire, leveren kippen aan de Oakham lijn van Marks & Spencer. Een ooggetuige bezocht de fokkerijen meerdere malen – en legde keer op keer ziekmakende wreedheden vast.

Op hun website probeert het bedrijf klanten gerust te stellen over de afkomst van  dit vlees: “Marks & Spencer legt zich toe op de hoogste dierenwelzijnsstandaard”.

Ziet dit eruit als hoge dierenwelzijnstandaard?

oakham-dead-chicken

Deze fokkerijen houden tien duizenden vogels in enorme schuren met weinig natuurlijk daglicht. Wanneer vogels groter worden, hebben ze steeds minder ruimte. Dit is normaal in de pluimvee industrie.

Deze vogels brengen hun gehele leven binnen door – ze voelen nooit de zon of krijgen frisse lucht. De schuren zijn kaal, met uitzondering van de rijen van voederbakken en een paar kleine hooibalen.

Marks & Spencer beweert echter het volgende op hun website over de Oakham kippen: “Het milieu waarin de kippen worden gehouden is verrijkt om beweging en activiteit van de vogels aan te moedigen”.

oakham-poorly-chicks

Rottende lijken en ontzettend zieke vogels

De vloeren van de schuren waren bezaaid met de lichamen van dode kippen. In sommige gevallen waren de vogels enorm dicht op de lijken gepakt en moesten ze over hen heen klimmen om bij eten of water te komen.

Vele andere vogels misten veren of hadden zware verwondingen.

oakham-dead-young-chicken

Kippen die voor voedsel worden gefokt, groeien zo groot en zo snel dat hun poten hun gewicht vaak niet kunnen houden. De video laat kreupele kippen zien die moeite hebben te staan en niet eens naar eten en water kunnen hobbelen.

Op beide fokkerijen werden ook emmers vol dode kippen gezien buiten de schuren.

Help kippen

Vlees met een ‘hoge welzijnstandaard’ is een mythe. Labels gemaakt om klanten gerust te stellen betekenen niets in de realiteit – zoals bij fokkerijen in deze video, waar honderden duizenden dieren hun hele, korte leven doorbrengen.

Na deze ellende te hebben doorstaan, worden de kelen van de kippen doorgesneden als ze zes weken oud zijn. Als u kippen wil helpen, ondersteun dan niet de industrie die hen zo behandelt. Kies veganistisch voedsel in plaats van vlees. Download een gratis veganistisch starterspakket om u te helpen de overgang te maken naar een meer meelevende manier van eten.