Leonardo da Vinci en dierenrechten: zijn tijd 500 jaar vooruit

Geplaatst op door Debra Wolford

Is er iets dat Leonardo da Vinci niet heeft voorspeld?

In zijn beroemde notitieboeken staan diagrammen voor een mensachtige robot, een helikopter, een duikpak, een parachute, een kogellager en een zelfrijdende wagen – ’s werelds eerste concept voor een robotvoertuig.

Da Vinci was ook een stedenbouwkundige. Zijn ‘ideale stad’, ontworpen als reactie op de Zwarte Dood, moest van de grond af aan sanitair zijn. Hij veronderstelde dat iets aan steden mensen vatbaar maakte voor ziekten – de ‘kiemtheorie’ werd later in de jaren 1860 bewezen door Louis Pasteur.

Naast een groot kunstenaar, architect, botanicus, ingenieur, wiskundige, cartograaf, geoloog en muzikant was deze man van de Renaissance ook een voorvechter van dierenrechten. Daarom viert PETA ter gelegenheid van zijn 500ste sterfdag – da Vinci overleed op 2 mei 1519 – zijn nagedachtenis als pionier op het gebied van dierenrechten.

We beginnen onze internationale herdenkingscampagne met een openbare onthulling van onze nieuwe advertentie “Leonardo da Vega – Eet als een genie” in Milaan, Italië, een stad waar da Vinci een groot deel van zijn leven doorbracht en waar veel van zijn bekendste creaties tot op de dag van vandaag kunnen worden aanschouwd.

Zijn reputatie spreekt tenslotte voor zich.

Er zijn verhalen over da Vinci – die liever linnen kleding droeg en niet ‘iets doods’ – die gekooide vogels kocht alleen maar om ze los te laten en hun ‘verloren vrijheid’ te herstellen.

Hij sprak zich uit voor kreeften: “Hoe wreed voor iemand wiens natuurlijke leefomgeving in het water is om te worden gedood in kokend water.” Hij betreurde het dat kuikens “nooit uit zullen komen” omdat mensen kippeneieren stelen, en was er duidelijk over dat hij geen vlees at: “Ontelbare aantallen kleine kinderen worden bij hun ouders weggenomen en hun kelen zullen worden doorgesneden, en zij zullen op barbaarse manieren in stukken worden gehakt. ” En het is geen verrassing dat hij het idee betwistte dat mensen superieur zijn aan andere dieren. “Als jij, zoals je jezelf hebt omschreven, de koning van de dieren bent,” vroeg hij, “waarom help je andere dieren dan alleen zodat zij je hun jongen kunnen geven om jouw smaakpalet te bevredigen?”

Ben je klaar om het te gaan vieren? Het volgende recept – met aanpassingen overgenomen uit Famous Vegetarians & Their Favorite Recipes: Lives & Lore From Buddha to the Beatles van Rynn Berry – is vertaald uit De Honesta Voluptate (‘Voor eerlijk genot’), het kookboek dat in 1475 werd uitgegeven en dat werd gebruikt door da Vinci.

Gebakken vijgen en bonen

Ingrediënten:
200 g kidneybonen, geweekt en gekookt
160 g gedroogde vijgen, in stukjes
1 middelgrote ui, in blokjes
Salie, naar smaak
Knoflook, naar smaak
Diverse kruiden (basilicum, tijm, rozemarijn), naar smaak
Zout en peper, naar smaak
1 el peterselie, fijngehakt

Instructies:

· Voeg in een ingevette braadpan de gekookte bonen, vijgen, ui, salie, knoflook en kruiden toe en bak goed door.
· Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie.

Voor 4 porties