Waarom dragen deze modellen gasmaskers tijdens Londen Fashion week?

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Het is misschien niet de allernieuwste look van 2016, maar deze drie modellen met gasmaskers op (en weinig anders aan) zorgden zeker voor gedraaide hoofden tijdens de opening van de Londen Fashion Week.

Demo London fashion week 2016-1

Hun bizarre vertoning vestigde de aandacht op een weinig bekend feit – dat het dragen van bont slecht kan zijn voor je gezondheid, vanwege de potentieel kankerverwekkende stoffen die gebruikt worden om te voorkomen dat het daadwerkelijk dode lichaamsdeel gaat rotten.

Een recente studie uitgevoerd in Duitsland, rapporteerde over onveilige niveaus van giftige chemicaliën in kinderkleding met bontranden. Het gaat om jassen die verkocht worden door merken als Canada Goose, Nickelson, Airforce en Woolrich. Testen met het wasbeerhonden- en coyotebont dat wordt gebruikt voor deze jassen, onthulden dat ze grote hoeveelheden giftige substanties bevatten, met name formaldehyde – dat allergische reacties kan veroorzaken en beschouwd wordt als kankerverwekkend – en ethoxylaten, waarvan bekend is dat het de hormoonproductie en voortplantingsorganen ontregeld.

Natuurlijk is het nog veel belangrijker bont te mijden om wreedheden tegen te gaan. Dieren op pelsdierfokkerijen worden krankzinnig van verveling en frustratie in hun smerige kooien, alvorens te worden gedood voor hun vacht. De gasmaskers die tijdens dit protest gebruikt zijn, dienen ook als een herinnering aan de grote hoeveelheid dieren die een kleine container worden ingeduwd en daar vergiftigd worden met schadelijke gassen.

Met duurzame en ethisch verantwoorde mode in opkomst, is het duidelijk dat er geen plaats meer is voor afgrijselijk en ouderwets bont op de catwalk in 2016 – of in de kledingkast van de moderne consument. Steeds meer ontwerpers kiezen voor diervrije stoffen en we weten dat een overweldigend groot deel van de consumenten nooit bont zou kopen of dragen.

Toch gaat een minderheid van harteloze retailers door met de verkoop van bont en profiteren ze nog steeds van het leed van dieren. Laat alstublieft uw stem horen als u giftig bont in de verkoop ziet en doe mee met onze campagnes om deze bedrijven bontvrij te krijgen!