Nederlandse eigenaar van nertsenfokkerij ontmaskerd in nieuw onderzoek naar wreedheid

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

De Nederlandse Van Ansem Group is ontmaskerd vanwege de gruwelijke wreedheid op zijn pelsdierfokkerijen in een schokkend undercover onderzoek dat de Poolse dierenrechtengroep Otwarte Klatki (“Open Kooien”) vijf weken lang heeft uitgevoerd.

Otwarte Klatki/Anima International

Op videobeelden die PETA heeft verkregen, is te zien hoe arbeiders op een pelsdierfokkerij in Lubiszyn, Polen, schreeuwende nertsen slaan met knuppels en hun vuisten en de dieren – van wie velen hevig bloeden – tegen metalen en houten delen van kooien slaan.

Arbeiders droegen de nertsen aan hun staarten, waarbij ze deze soms verdraaiden, voordat ze de dieren in smerige kooien stapelden of in transportkarren gooiden. Ondanks deze ongebreidelde mishandeling beweert het bedrijf op zijn website de “best mogelijke zorg” te bieden aan dieren op zijn fokkerijen.

Hoewel de pelsdierfokkerij in Nederland al meer dan vier jaar verboden is, blijft de familie Van Ansem een van de grootste bontproducenten ter wereld. Ze bezit een aantal van de grootste nertsenfokkerijen in Polen en fokkerijen in Letland, Roemenië en de VS. Er wordt geschat dat een van de Poolse fokkerijen meer dan 100.000 dieren huisvest.

Bekijk nu de schokkende video:


Ongeveer 100 miljoen dieren worden elk jaar gedood voor hun vacht
Nertsen zijn intelligente, gevoelige dieren die graag zwemmen en klimmen en spinnen als ze blij zijn. Slimme vossen gebruiken hun borstelige staart om te communiceren, bevers zijn zachtaardig en familiegericht en konijnen zijn beweeglijk en sociaal.

Desondanks worden dieren op pelsdierfokkerijen in smerige draadkooien gehouden die zo klein zijn dat ze maar een paar stappen in elke richting kunnen zetten, waardoor ze uit frustratie op hun poten of staart gaan knagen. Ze lijden vaak aan open wonden en infecties en krijgen geen veterinaire zorg. Uiteindelijk worden ze gedood met de goedkoopste methoden die er zijn, zoals het breken van hun nek, vergifitiging, genitale elektrocutie en verstikking.

Elk dier is iemand. Het is speciësistisch om te geloven dat mensen het recht hebben om andere gevoelige wezens te doden voor mode.

Het fokken van nertsen is verschrikkelijk voor de planeet en riskant voor de menselijke gezondheid
De Wereldbank heeft de bontindustrie gerangschikt als een van de ergste industrieën ter wereld op het gebied van vervuiling door giftige metalen. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat bont zou gaan rotten als het niet werd behandeld met zware chemicaliën zoals formaldehyde en chroom. Deze gevaarlijke stoffen kunnen verwoestende schade toebrengen aan watervoorraden en aan arbeiders op bontfokkerijen. Nertsenfokkerijen produceren ook tonnen fosforhoudende uitwerpselen die in nabijgelegen beken en rivieren terecht kunnen komen en schadelijke emissies van stikstofoxide en ammoniak kunnen veroorzaken.

Virologen en epidemiologen bevestigen ook dat het samenproppen van zieke en gestreste dieren in onhygiënische omstandigheden de perfecte broedplaats is voor gevaarlijke zoönosen.

Tijdens de pandemie werd SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) aangetroffen op Poolse pelsdierfokkerijen, wat resulteerde in het doden van tienduizenden nertsen.

Help de mishandeling van dieren voor bont te stoppen
Bontfokkerijen zijn in Nederland niet toegestaan en niemand zou mogen profiteren van deze wrede handel, waar die ook plaatsvindt.

U kunt dieren die wegkwijnen op pelsdierfokkerijen helpen door de belofte te doen nooit kleding te kopen waarvoor dieren moeten lijden.

Help ons meer overwinningen voor dieren te behalen door ons actiecentrum te bezoeken: