Nieuwe gids voor dissectie alternatieven uitgebracht door wetenschappers PETA International Science Consortium

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

In sommige universiteiten en mbo-scholen in Nederland wordt van leerlingen geacht dat ze dieren zoals ratten en vissen ontleden, of in lichaamsdelen snijden die afkomstig zijn uit slachthuizen, tijdens dissectieoefeningen. Ondanks de beschikbaarheid van humane en educatief superieure klaslokaalactiviteiten.

PETA spoort onderwijzers aan om te kiezen voor humane onderwijsmethoden in ons nieuwe informatiepakket: “Humane alternatieven voor ontleding van dieren: Een praktische gids voor het beëindigen van ontleding”. Leerkrachten die mbo en bachelor anatomielessen onderwijzen zullen het ook handig vinden. De uitgebreide bron is vol met informatie over de voordelen van niet-dierlijke onderwijsmethoden, interactieve en praktische activiteiten en gratis hulpmiddelen.

Sommige scholen kopen dieren via biologische leveranciers, die de dieren soms zelf fokken en doden, of ze kunnen ze aanschaffen via slachthuizen of dealers. Of ze nu voor het klaslokaal of voor andere doeleinden worden gefokt, ratten, muizen, vissen, varkens, schapen, koeien, paarden en andere intelligente en gevoelige wezens hebben allemaal gevoelens, gedachten en persoonlijkheden. Ze in stukken snijden in het klaslokaal geeft een vreselijk voorbeeld: de levens van dieren zijn vervangbaar.

Niet-dierlijke methoden voor biologielessen, zoals interactieve computerprogramma’s, blijken superieur te zijn ten opzichte van dierlijke methoden, die studenten kunnen traumatiseren of zelfs een gebrek aan empathie kunnen opleveren voor dieren en natuur.

In plaats van wrede en ouderwetse methoden te blijven gebruiken, moeten onderwijzers zich richten op effectievere en ethischere technieken – zoals digitale dissectiesimulaties, histologie-dia’s en video’s of afbeeldingen van dierdissectie, die door miljoenen studenten kunnen worden bekeken, zonder dat er nog meer dieren worden beschadigd.

De nieuwe gids van PETA werd ontworpen om leraren te helpen af te stappen van het behandelen van dieren als wegwerpgereedschap, waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor een nieuwe generatie van studenten die wetenschap kunnen leren zonder dieren pijn te doen.

Of u nu een leraar, student, ouder of andere dierenactivist bent, download en deel PETA’s gratis, humane gids voor alternatieven voor dissectie.