Onthuld: hoe kwartels lijden op intensieve pluimveehouderijen in Europa

Geplaatst op door Debra Wolford

In Europa worden ongeveer 143 miljoen kwartels grootgebracht voor hun vlees en eieren. Velen worden in krappe kooien gehouden waar tot wel 80 vogels in zitten, waardoor ze slechts 9.3 bij 9.3 centimeter aan vloeroppervlak per dier hebben – kleiner dan de gemiddelde smartphone. Dit is nog een reden om kooien in de veehouderij te verbieden.

https://www.facebook.com/PETANederland/videos/1996708827304310/

Kwartels zijn de kleinste slachtoffers van de intensieve veehouderij, en op beelden en foto’s van Compassion in World Farming is te zien hoe ze in kooien lijden op pluimveehouderijen in Griekenland en Italië.

In de natuur leven kwartels in grasvelden, op akkers en in weilanden. Ze leven op de grond, waar ze in het gras naar eten zoeken, nesten bouwen en slapen – en regelmatig stofbaden nemen om hun veren schoon te houden. Op intensieve pluimveehouderijen krijgen ze niet de gelegenheid om dit natuurlijke gedrag te vertonen.

Bij gevaar vliegen kwartels instinctief snel de lucht in om te ontsnappen. Deze schrikreactie kan eenvoudig worden opgewekt als de dieren in kooien opgesloten worden – bijvoorbeeld wanneer medewerkers de schuur betreden waar de kooien zich in bevinden – en kan tot verwondingen leiden als de vogels met hun kop de bovenkant van de kooi raken.

Sluit je aan bij de campagne om kooien in de veehouderij te verbieden

Opsluiting in kooien veroorzaakt leed bij enorme aantallen dieren, waaronder kwartels, varkens, kippen en konijnen. Maar een gigantische coalitie van organisaties zet samen druk op de EU om de kooien te stoppen.

Door middel van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien komen EU-burgers samen om te helpen deze kooien Europa uit te krijgen en om een zware slag toe te brengen aan industrieën waarin dieren worden mishandeld. PETA en meer dan 140 andere groepen hebben al meer dan 650,000 mensen uit heel Europa gemobiliseerd. Maar om het burgerinitiatief tot een succes te maken moet het worden gesteund door ten minste 1 miljoen EU-burgers van stemgerechtigde leeftijd uit ten minste zeven lidstaten, wat ons het recht zou verlenen op een openbare hoorzitting in het Europees Parlement en de Europese Commissie zou verplichten om uiteen te zetten welke maatregelen er zullen worden genomen.

Een burgerinitiatief is een krachtige manier om beleidsmakers in Europa te beïnvloeden. Daarom zijn er meer persoonlijke gegevens voor nodig dan voor een gewone petitie. Elke EU-lidstaat heeft zijn eigen regels voor het verzamelen van handtekeningen – in sommige landen zijn daar gegevens voor nodig zoals een paspoort- of ID-nummer. De website is gecertifieerd aan de hand van EU-regelgeving om ervoor te zorgen dat persoonlijke gegevens veilig opgeslagen worden, alleen worden gebruikt om je handtekening onder het burgerinitiatief te bevestigen en zullen worden verwijderd zodra alle handtekeningen zijn geteld.

Als we samenwerken en onze stem laten horen hebben we de mogelijkheid om de kooien te stoppen.