Overwinning! Ahold Delhaize, waaronder ook bol.com, stopt met de verkoop van alle exotische huiden

Geplaatst op door Debra Wolford

Na een oproep van PETA heeft Ahold Delhaize, en daarmee ook bol.com, bevestigd dat het alle exotische huiden zal verbieden. Daardoor wordt bol.com de eerste grote Nederlandse online marktplaats die deze medelevende beslissing neemt en zullen talloze dieren immens leed en gewelddadige slachtingen bespaard blijven.

groen hagedis

Vanaf nu houdt het bedrijf alle kledingstukken en accessoires die zijn gemaakt van de huiden van krokodillen, alligators, struisvogels, slangen en hagedissen uit zijn schappen.

Ter bevestiging van het verbod zei een bol.com-woordvoerder:

“We hebben ons beleid op de verkoop van dierenhuiden verduidelijkt, daarin is nu explicieter opgenomen dat exotische huiden niet via bol.com verkocht mogen worden.”

Waar komen exotische huiden vandaan?

PETA en onze zusterorganisaties hebben verschillende videoreportages over de exotische huidenindustrie uitgebracht.

Alligators worden in stinkend water gehouden in vochtige, donkere schuren voordat hun nek wordt opengesneden en er metalen staven in hun hoofd worden geduwd in een poging hun hersens op tilt te doen slaan, vaak terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

Slangen worden meestal aan bomen gespijkerd en hun lichamen worden opengesneden van het ene uiteinde naar het andere als ze levend worden gevild, in de overtuiging dat levend villen hun huid soepel houdt.

Werknemers maken soms gebruik van een hamer en een beitel om de ruggengraat van de krokodillen te breken – wat hen verlamt maar niet doodt – en hagedissen worden vaak onthoofd, maar sommigen kronkelen van de pijn als hun huid wordt afgescheurd.

Jo-Anne McArthur / We Animals

Ahold Delhaize sluit zich met het verbod op exotische huiden aan bij grote modehuizen en ontwerpers zoals Victoria Beckham, Chanel en Vivienne Westwood, evenals winkels waaronder de Bijenkorf en Selfridges. De beslissing toont aan dat er in de industrie steeds vaker wordt gekozen voor innovatieve, hoogwaardige vegan stoffen, en PETA verzoekt andere retailers in de modieuze voetstappen van bol.com te treden.

Wat je kunt doen

Koop nooit producten gemaakt van exotische dierenhuiden – kies in plaats daarvan voor een van de vele innovatieve en diervriendelijke vegan stoffen die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Spreek je ook uit voor de dieren die worden uitgebuit en voor hun huid worden geslacht – vraag Hermès en LVMH, eigenaar van Louis Vuitton, om te stoppen met de verkoop van artikelen die zijn gemaakt met exotische huiden en bont: