OVERWINNING! Burberry verbiedt bont en angora

Geplaatst op door Debra Wolford

Het is feest in het kantoor van PETA na de aankondiging dat het beroemde Britse merk Burberry zich bij Armani, Versace, Gucci, Vivienne Westwood, Stella McCartney en anderen voegt door bont uit al zijn collecties te halen – en dat het ook angora de rug toekeert.

Dit geweldige nieuws volgt op meer dan tien jaar lang campagnevoeren door de internationale zusterorganisaties van PETA tegen het gebruik van bont door Burberry, onder andere door tientallen demonstraties buiten Burberrywinkels over de hele wereld, het verzenden van tienduizenden e-mails, het verspreiden van talloze folders en posters, en zelfs door aandeelhouder te worden om in 2007 de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bij te wonen.

Het label erkent dat bont niet modieus, duurzaam of ethisch is, en de debuutcollectie van Riccardo Tisci, de nieuwe artistiek leider van het bedrijf, op de London Fashion Week zal geheel bontvrij zijn, in overeenstemming met de overgrote meerderheid van ontwerpers en merken die in februari een show of presentatie hadden tijdens het evenement.

De beslissing van Burberry is een teken des tijds, omdat het winkelend publiek bont vandaag de dag ziet voor wat het in werkelijkheid is: de huid van dieren die worden opgesloten en geëlektrocuteerd of doodgeknuppeld. Op pelsdierfokkerijen in Europa, in China en elders worden dieren in kleine draadkooien gepropt, waar hun de mogelijkheid wordt ontzegd om te doen wat natuurlijk of belangrijk voor hen is, zoals hun jongen grootbrengen, rondzwerven of spelen. Wilde pelsdieren worden gevangen in stalen valklemmen en vaak achtergelaten om langzaam te sterven aan bloedverlies – coyotes worden nog steeds op deze manier gedood voor de zinloze bontrandjes aan Canada Goose-jassen.

Wat je kunt doen

Laat Canada Goose weten dat je geen producten van het bedrijf zult kopen zolang het dieren voor kleding gebruikt. Koop bontvrije alternatieven zonder wreedheid en vraag je familie en vrienden om hetzelfde te doen.