Overwinning! Kellogg Company beëindigt na 65 jaar dodelijke dierproeven

Geplaatst op door Debra Wolford

Na uitgebreide discussies met PETA US die meer dan 11 jaar hebben geduurd, heeft de Kellogg Company, in Nederland Kellogg’s geheten, een nieuw wereldwijd beleid aangenomen dat het uitvoeren, financieren, ondersteunen en goedkeuren van dierproeven verbiedt.

’s Werelds meest toonaangevende producent van ontbijtgranen heeft een nieuw wereldwijd beleid aangenomen dat een einde maakt aan het gebruik van dieren bij schadelijke en dodelijke tests die niet expliciet wettelijk vereist zijn om gezondheidsclaims over voedingsmiddelen of ingrediënten te kunnen doen – tests die het bedrijf bijna 65 jaar lang wel heeft uitgevoerd.

PETA US vroeg Kellogg’s in 2007 voor het eerst om te stoppen met het uitvoeren en financieren van dierproeven. In de daaropvolgende jaren beloofde het bedrijf het aantal dierproeven terug te dringen en de schaal ervan te beperken, vereiste het audits van alle testlaboratoria die het gebruikte en elimineerde het dierproeven in zijn eigen laboratoria.

Het nieuwe wereldwijde beleid, onlangs voltooid, verbiedt het uitvoeren, financieren, ondersteunen en goedkeuren van dierproeven.

Tussen 1995 en 2016 werden er dodelijke experimenten door Kellogg uitgevoerd, gefinancierd of voorzien van materialen waarbij in totaal 1.213 ratten en 60 hamsters gebruikt werden. De tests op dieren gaan terug tot ten minste 1954, maar na het bereiken van een overeenkomst met PETA US publiceerde het bedrijf in januari zijn nieuwe openbare beleid dat het testen van dieren verbiedt.

In een van de tests van Kellogg hongerden onderzoekers ratten twee dagen lang uit, verwijderden ze de helft van hun dunne darm, voerden ze hen vetzuren en dienden ze hen medicijnen toe door ze te injecteren of aan hen te dwangvoeren, waarna de dieren werden gedood en ontleed. In een ander experiment dienden onderzoekers ratten een vetrijk dieet met tarwezemelen toe, injecteerden ze hen herhaaldelijk met een carcinogeen dat darmtumoren induceert, verstikten ze hen en ontleedden ze hen. Geen van deze experimenten om productmarketingclaims te onderbouwen is wettelijk verplicht.

Wat je kunt doen

Niet-dierlijke testmethoden zijn vaak sneller en nauwkeuriger dan dierproeven. En waar het een verbod op dierproeven is geïmplementeerd, hebben we vooruitgang gezien in de ontwikkeling van superieure, niet-dierlijke tests. Daarom moeten nationale regeringen meer investeren in diervriendelijke strategieën en moet de EU alle tests op dieren stoppen terwijl de wetgevers de wet ter bescherming van de gebruikte dieren revalueren. Je kunt ze vragen om precies dat te doen: