Overwinning! Kenia verbiedt het doden van ezels voor ejiao na druk van PETA

Geplaatst op door Lydia Smyth

Na bijna twee jaar druk van PETA en onze internationale zusterorganisaties – waaronder meer dan 200.000 e-mails van aardige mensen zoals jij – heeft de Keniaanse staatssecretaris van het Ministerie van Landbouw, Peter Munya, eindelijk ezelslachthuizen in het land verboden!

Minstens 1.000 ezels worden elke dag in Kenia geslacht voor export naar China, waar hun huid wordt ingekookt om ejiao te maken, een ingrediënt dat wordt gebruikt in medicijnen, cosmetica en zoetwaren.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van PETA Azië dat bange ezels wreed worden geslagen door werknemers van slachthuizen die door de overheid zijn goedgekeurd. Al deze slachthuizen worden volgende maand gesloten.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat ezels op vrachtwagens worden geladen en gedwongen worden om zware reizen naar slachthuizen te moeten doorstaan – zelfs vanuit naburige landen. De reis vanaf de grens met Ethiopië kan twee dagen duren, en de dieren krijgen tussentijds geen water of voedsel. Vele storten in en sterven zelfs. Werknemers lieten de lichamen van twee ezels die de lange reis niet hadden overleefd buiten een slachthuis achter en sleepten een andere ezel – die zo ernstig gewond was dat ze niet kon opstaan – uit de vrachtwagen, gooiden haar op de grond en schopten haar.

Pakistan en een aantal Afrikaanse landen – waaronder Botswana, Burkina Faso, Mali, Niger, Senegal, Tanzania en Oeganda – hebben door de Chinese overheid gefinancierde slachthuizen verboden of beleid geïmplementeerd om de export van ezelhuiden naar China te stoppen. Bovendien hebben eBay en tientallen andere bedrijven toegezegd om te stoppen met het verkopen van producten die ejiao bevatten.

De ellende achter ejiao
Het besluit van Kenia om de wrede ejiaohandel niet langer aan te drijven is geweldig nieuws, maar de markt voor ejiao groeit nog steeds snel. Ezels worden nu in China geïmporteerd om te worden geslacht uit landen in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika om aan de vraag te voldoen, en sommige andere landen, waaronder Australië, overwegen schandalig genoeg om te beginnen met het exporteren van levende ezels. De ejiao-industrie geeft ook aanleiding tot een zwarte markt in ezels: vele worden door veedieven genomen of illegaal geslacht, zodat mensen kunnen profiteren van de Chinese medicinale markt. De vraag is zo groot dat andere dieren, zoals paarden, varkens en koeien, nu hetzelfde gruwelijke lot tegemoet gaan voor de productie van nep-ejiao.