OVERWINNING! Scotch & Soda, Mexx, MS Mode en andere Nederlandse topmerken verbieden kasjmier na PETA-reportage

Geplaatst op door Debra Wolford

Slechts enkele weken nadat een PETA-reportage blootlegde dat het haar van bange geiten wordt uitgerukt en dat de dieren met hamers worden geslagen en in stukken worden gehakt in de kasjmierindustrie hebben verschillende grote Nederlandse kledingmerken, waaronder Scotch & Soda, Mexx, MS Mode, America Today, CoolCat Junior, Sandwich, DIDI en Bristol, toegezegd te stoppen met kasjmier.

In het onderzoek – dat werd gehouden op kasjmiergeitenhouderijen en in slachthuizen in China en Mongolië, de twee landen die samen verantwoordelijk zijn voor 90% van de kasjmierproductie ter wereld – is te zien dat medewerkers bange geiten tegen de grond houden, hun poten verdraaien en hun haar uittrekken met scherpe kammen terwijl de dieren het uitschreeuwen van de pijn. In China werden geiten die niet meer rendabel werden geacht op de kop geslagen met een hamer in een poging hen te verdoven en vervolgens geslacht. En in Mongolië sneden werknemers de kelen van geiten af in het volle zicht van andere dieren. Sommige geiten bewogen daarna nog minutenlang.

Kasjmier heeft ook de grootste milieu-impact van alle dierlijke vezels. Geiten hebben enorme eetlust, en omdat ze de wortels van planten opeten (wat hergroei voorkomt) veranderen kwetsbare graslanden in woestijnen, wat bijdraagt aan gevaarlijke vervuiling die zwaar genoeg is om Noord-Amerika te bereiken.

Wat je kunt doen

Hoewel veel merken hebben toegezegd om te stoppen met kasjmier na de reportage van PETA, blijft Madewell producten verkopen die gemaakt zijn van het wreed verkregen materiaal. Neem nu contact op met het bedrijf en vraag het om de juiste keuze te maken voor geiten.