Overwinningen voor dieren in 2017!

Geplaatst op door Debra Wolford

Iedereen die dit jaar een krant heeft gelezen kan niet ontkennen dat de tijden veranderen als het om dierenrechten gaat. Langzaam maar zeker worden beleidsmakers, industrieleiders en het brede publiek wakker met het idee dat dieren geen dingen zijn om uit te buiten, maar bewuste wezens die het verdienen om hun eigen rechten te hebben. Met dit in gedachten hebben we enkele van de hoogtepunten van 2017 voor dieren uit de hele wereld samengevat.

Luxe merken gingen bontvrij

Een van de meest gebruikte woorden in mode dit jaar was “vegan” – terwijl luxe merken beseffen dat vriendelijkheid verkoopt en dat de meest stijlvolle mensen geen bont willen dragen. In 2017, hebben een aantal van de grootste spelers in de mode-industrie, waaronder Michael Kors, Jimmy Choo, en Gucci bont gedumpt. Nu er zoveel innovatieve, wreedheidsvrije materialen beschikbaar zijn, zal de lijst met bontvrije merken ook groeien in 2018.

Fur Free: Gucci joins the @furfreeretailer, #lavonlus and @humanesociety announcing the decision to remove animal fur from all collections, beginning from #GucciSS2018. #Gucci already stopped the use of kangaroo fur in its #GucciPrincetown loafer line starting from the beginning of 2017, using lamb's wool instead. #LCFxKering #furfreealliance

A post shared by Gucci (@gucci) on

Schotland, Ierland, Italië, Roemenië en Guatemala hebben circussen met wilde dieren verboden

Veel landen over de hele wereld verbieden wilde dierennummers in circussen omdat ze ze nu herkennen voor wat ze zijn: wreed. Laten we hopen dat de rest van de wereld uiteindelijk in 2018 het voorbeeld volgt.

CCTV werd verplicht in Britse slachthuizen

Het is niet moeilijk om de tel van de ooggetuigenonderzoeken te verliezen die hebben aangetoond dat dieren in slachthuizen worden geslagen, seksueel misbruikt, verbrand met sigaretten en op een andere manier worden aangevallen voordat ze worden gedood. Volgens nieuwe regels is CCTV verplicht in slachthuizen in het VK – een goede eerste stap om de ergste gevallen van wreedheid te voorkomen. Het is echter vermeldenswaard dat dit de terreur en routineuze schade die dieren doorstaan in het inherent wrede proces van geïndustrialiseerde vleesproductie niet zal stoppen.

Tesla schakelde over op diervriendelijke en milieuvriendelijke vegan lederen interieurs

De elektrische auto’s van Tesla staan bekend als milieuvriendelijk, maar het merk heeft het toestel naar een nieuw niveau gebracht door dit jaar over te schakelen op vegan stoelen in al zijn modellen. Dat is geweldig nieuws voor koeien, die – zoals blootgesteld door PETA – routinematig worden gebrandmerkt op het gezicht met hete ijzers, geschopt, aan hun staart worden getrokken en gedwongen worden te leven met pijnlijke infecties voordat ze worden geschokt, ondersteboven worden gehangen, en doodbloeden om een zitkussen of stuurhoes te maken. Het is ook geweldig nieuws voor de planeet, aangezien maar liefst 51 procent of meer van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de landbouw van dieren.

India heeft de invoer van bont en exotische huiden verboden

In een belangrijke beslissing die het leven van tienduizenden dieren zal sparen, heeft de wetgever in India de invoer van reptielenhuiden, evenals chinchilla, nertsen en vossen verboden. Het is nog een spijker in de kist voor de grimmige industrie voor dierenhuiden, waarin slangen vaak aan bomen worden vastgespijkerd en levend worden gevild en wasberen en vossen worden routinematig anaal geëlektrocuteerd.

Ringling Bros en Barnum & Bailey Circus heeft zijn deuren gesloten

Als het gaat om het beschermen van dieren, is doorzettingsvermogen de moeite waard. Zesendertig jaar van protesten door PETA US, het vastleggen van dieren die voor dood werden achtergelaten, geslagen dieren en veel meer, heeft bezoekerscijfers tot zoverre laten dalen dat er geen weg meer terug was. Het is nog nooit zo duidelijk geweest dat het publiek niet wil dat dieren worden misbruikt voor entertainment.

Frankrijk verbood het fokken van in gevangenschap gehouden dolfijnen

Nieuwe regels die dit jaar in Frankrijk zijn geïntroduceerd, betekenen dat toekomstige generaties van orka’s en andere dolfijnen geen leven lang hoeven te worden opgesloten in een kleine betonnen bak, zonder alles wat natuurlijk en belangrijk voor hen is. De regels verbieden ook direct contact tussen het publiek en orka’s en andere dolfijnen, waardoor een einde komt aan de “zwemmen met dolfijnen” attracties, die deze gevoelige en intelligente dieren grote stress veroorzaken.

US Coast Guard is gestopt met live traumatrainingen

De Amerikaanse kustwacht is de eerste tak van het Amerikaanse leger geworden om het schieten, steken en doden van dieren in traumatrainingsoefeningen op te schorten. Met vooruitgang in menselijke simulatoren en andere humane trainingsmethoden, is er eenvoudigweg geen excuus voor dit archaïsche misbruik van dieren.

Gajraj, de olifant, werd na 50 jaar mishandeling bevrijd

Nadat hij meer dan 50 jaar lang in de buurt van populaire toeristische plekken in India was vastgeketend – en nadat 200.000 aanhangers van PETA India en zijn internationale zusterorganisaties om zijn vrijlating vroegen – werd Gajraj, de olifant, dit jaar eindelijk bevrijd. Hij is in veiligheid gebracht in het Elephant Conservation and Care Center, waar hij kan wandelen, zich kan baden in zwembaden, kan genieten van het gezelschap van andere olifanten en kan genezen van zijn fysieke en emotionele wonden.