PETA Europa verklaart REACH kankeronderzoek met knaagdieren ongeldig

Geplaatst op door PETA Nederland

Terwijl Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (REACH) – het nieuwe voorgestelde Europese testbeleid voor chemische stoffen waardoor, als het wordt ingevoerd, tientallen miljoenen dieren aan vergiftiging sterven in laboratoria – dichterbij de laatste stemming komt, heeft PETA Europa een professioneel rapport uitgebracht waarin kankeronderzoek met knaagdieren – één van de testen die in REACH zal worden gebruikt – ongeldig wordt verklaard naar aanleiding van internationaal geaccepteerde criteria.

0001 (3)

Onderzoekers van PETA Europa hebben, na databases en wetenschappelijke literatuur van de afgelopen decennia zorgvuldig te hebben doorzocht, de waarheid achter één van de meest wrede dierproeven achterhaald. Kankeronderzoek met knaagdieren zou consumenten moeten beschermen tegen kankerverwekkende chemicaliën, maar de test blijkt vals te zijn.

Dieren worden gedwongen om giftige substanties in te slikken, het te absorberen via hun huid of hun longen, of krijgen het toegediend via injecties of buisjes in hun maag. Terwijl wetgevende instanties weigeren om publiekelijk toe te geven dat het kankeronderzoek de effecten van chemicaliën op mensen niet nauwkeurig kan voorspellen en dat het onderzoek onmiddelijk moet worden vervangen door modernere en humanere methoden, lijden en sterven miljoenen dieren.

Dierproefvrije testmethoden die ontwikkeld zijn voor wettig gebruik, zijn gevalideerd om hun betrouwbaarheid en relevantie aan te tonen. Ze moeten in verschillende laboratoria op verschillende momenten uit te voeren zijn en de resultaten moeten relevant zijn voor mensen. Maar het grootste deel van de bestaande dierproeven is ontwikkeld voordat dit soort normen werden geïntroduceerd en zijn dus nooit wetenschappelijk gevalideerd. Velen kunnen zelfs, als deze ooit voor hen zouden gaan gelden, niet aan de nieuwe strenge normen voldoen.

PETA’s vondsten zijn gepubliceerd in een nieuw rapport, genaamd “Chemicaliën en Kanker, Wat de Wetgevende Instanties U Niet Vertellen Over Kankeronderzoek met Knaagdieren”. In dit rapport leggen wetenschappers uit waarom het van essentieel belang is dat wetgevende instanties de kankeronderzoeken met knaagdieren uit alle EU en nationale regelgevingen verwijderen, zodat dierenleed wordt voorkomen en de gezondheid van de mens beter wordt beschermd. Daarnaast beschrijft het rapport nieuwe dierproefvrije onderzoeken die nu geïntroduceerd moeten worden en vraagt het om een toename van het budget voor de ontwikkeling van alternatieve dierproefvrije testmethoden.

Help mee de dieren te redden van de vergiftigingsdood. Onderneem nu actie. Klik hier voor meer informatie.