PETA onthult spandoek om minister Adema op te roepen dierproeven te stoppen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Gisteren onthulde PETA een spandoek met de boodschap “Minister Adema, stop dierproeven” naast het Binnenhof in Den Haag voorafgaand aan een Tweede Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor het dierproefbeleid in Nederland. PETA roept de onlangs aangestelde minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema op om de regeringsbelofte uit 2016 om dierproeven uit te faseren na te komen.

Uit een recente peiling in opdracht van PETA en Animal Rights blijkt dat de meerderheid (66%) van de mensen in Nederland dierproeven uitgefaseerd wil zien, terwijl 75% wil dat de overheid direct stappen onderneemt om het aantal dierproeven vanaf nu te verlagen. De wens van het publiek om af te zien van dierproeven komt tot uiting in acht moties die in juni in de Tweede Kamer zijn aangenomen en waarin de regering wordt opgeroepen om sneller af te stappen van dierproeven.

Na de aankondiging van een geplande uitfasering van dierproeven in 2016 kwam de Nederlandse overheid haar belofte niet na. Het aantal dieren dat voor experimenten wordt gebruikt is sinds 2016 hetzelfde gebleven en in 2020 werden bijna een half miljoen dieren gebruikt in Nederlandse laboratoria. Maar liefst 329.105 andere dieren kwijnden weg in kooien zonder te worden gebruikt voor de fokkerij of voor experimenten voordat ze uiteindelijk stierven of werden gedood.

Vraag minister Piet Adema onmiddellijk actie te ondernemen om een einde te maken aan wrede dierproeven: