PETA roept op tot moratorium op dierproeven

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Nu EU-wetgevers de wet ter bescherming van dieren die voor experimenten worden gebruikt aan het evalueren zijn, roepen wij op tot een moratorium op alle dierproeven.

In november hebben we een verzoekschrift ingediend bij de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement waarin we de EU oproepen om alle onderzoeksgebieden waarvoor dieren worden gebruikt systematisch te evalueren. De petitie is ondertekend door meer dan 117.000 medestanders van PETA en onze Europese zusterorganisaties – dank aan iedereen die zijn of haar naam heeft toegevoegd om de ethische en wetenschappelijke problemen die inherent zijn aan dierproeven onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat deze kwestie hoog op de agenda van EU-besluitvormers komt te staan.

UPDATE: In mei 2020 heeft de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement bevestigd dat ons verzoekschrift als ontvankelijk is aanvaard. Dit is een belangrijke stap voorwaarts, aangezien het nu formeel door de commissie zal worden behandeld en we de zaak voor dieren naar voren kunnen brengen.

Een moratorium op dierproeven steunen

Nu EU-wetgevers de wet ter bescherming van dieren die worden gebruikt in experimenten aan het evalueren zijn, roepen wij op tot een moratorium op alle dierproeven.

Hoewel dieren hetzelfde vermogen hebben om pijn en angst te voelen als wij, zorgen fundamentele verschillen in onze fysiologie ervoor dat de resultaten van dierproeven zelden relevant zijn voor de menselijke gezondheid.

Systematische evaluaties hebben het overweldigende tekortschieten van dierproeven op het gebied van neurodegeneratieve ziekten, neuropsychiatrische aandoeningen, hart- en vaatziekten, beroertes, kanker, diabetes, obesitas, ontstekingsziekten en nog veel meer aangetoond.

Omdat onderzoeken op dieren steeds opnieuw in diskrediet worden gebracht, worden tientallen jaren aan onderzoek ondermijnd. Ondanks deze gedocumenteerde mislukkingen worden er in Europa nog steeds jaarlijks ongeveer 11,5 miljoen dieren gebruikt voor experimenten. Ze kunnen worden vergiftigd, worden onthouden van voedsel of water, voor lange uit hun slaap worden gehouden, aan psychologische stressoren worden blootgesteld en opzettelijk worden besmet met ziekten; hun kan opzettelijk hersenbeschadiging worden toegebracht; en ze kunnen worden verlamd, chirurgisch verminkt, bestraald, verbrand, vergast, gedwangvoederd, geëlektrocuteerd en gedood.

Europese wetgevers zeggen al geruime tijd dat het uiteindelijke doel is een einde te maken aan alle dierproeven. En vooraanstaande deskundigen van over de hele wereld dagen de wetenschappelijke gemeenschap steeds vaker uit om de werkelijke gevolgen van dierproeven systematisch te onderzoeken. We moeten het gebruik van archaïsche dierproeven heroverwegen en zorgdragen voor de financiering en ontwikkeling van humane en voor de mens relevante technologie. Hier ligt duidelijk de toekomst van de wetenschap en de menselijke gezondheid.

Wat jij kunt doen voor dieren die gebruikt worden in experimenten

Met jouw hulp komen we dichter bij een wereld waarin alle dieren als individuen worden beschouwd, niet als laboratoriumgereedschap, en een tijd waarin we terugblikken op tests op levende, ademende wezens als onderdeel van een pijnlijk, duister verleden.

Neem alsjeblieft even de tijd om je naam toe te voegen aan andere petities en open brieven om dieren te helpen die lijden in laboratoria:

Roep de Nederlandse regering op om een einde te maken aan het gebruik van apen in dierproeven:

Roep farmaciegigant Eli Lilly op om toe te zeggen de gedwongen zwemtest binnen het bedrijf te verbieden:

Help het vergiftigen en doden van dieren in proeven voor cosmetica-ingrediënten te stoppen:

Roep Téléthon op om te stoppen met het financieren van wrede experimenten op honden:

Help om van Europa een dierproefvrije markt voor huishoudelijke artikelen en hun ingrediënten te maken: