PETA schrijft Koning Willem-Alexander: Vier alstublieft uw verjaardag met compassie

Geplaatst op door PETA Nederland

Voor zijn 50e verjaardag zal Koning Willem-Alexander 150 burgers die op dezelfde dag jarig zijn, uitnodigen om dit mee te vieren. Om het diner een viering van compassie te maken, hebben we een brief geschreven naar de Koning waarin we vragen of hij het toe wil laten dat dieren hun volgende verjaardag kunnen vieren door alleen veganistisch eten te serveren tijdens het evenement, wat zal plaatsvinden op 28 april, de dag na zijn verjaardag.

In onze brief leggen we uit dat:

Het banket veganistisch maken is een ideale manier om iedereen tegemoet te zien, ongeacht hun geloof, ethische overtuigingen of dieet restricties, terwijl het ook empathie voor anderen en voor de planeet aanmoedigt. Gelukkig is veganistisch eten nog nooit zo populair geweest en met de beschikbaarheid van zo veel indrukwekkend veganistisch voedsel dat gezond en lekker is, kan u uw favoriete voorgerechten, hoofgerechten en desserts in dier- en ecovriendelijke varianten krijgen. Dit zou een goed voorbeeld zijn voor het Nederlandse volk.

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 536 miljoen dieren, inclusief varkens, koeien en kippen, gedood voor voedsel, vaak hadden deze dieren een kort, bedroevend leven in afschuwelijke omstandigheden. Dieren die voor voedsel worden gefokt, doorstaan verschrikkelijk misbruik: medewerkers snijden staarten van biggen af zonder pijnbestrijding, koeien op melkfokkerijen worden vaak kunstmatig geïnsemineerd en in het slachthuis wordt vaak de keel van dieren doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Daarnaast is veganist worden, naast het besparen van dit leed van dieren, een van de meest effectieve manieren om onze carbon footprint te verkleinen. Een rapport van de United Nations uit 2006 vatte de vernietiging veroorzaakt door de vleesindustrie als “een van de top twee of drie meest significante bijdragen aan de meest serieuze milieuproblemen, op iedere schaal van lokaal tot globaal”.


Een veganistische levensstijl is het beste wat u kunt doen voor uzelf, het milieu en natuurlijk de dieren, en het is nooit gemakkelijker geweest! Download uw gratis veganistisch starterspakket hieronder en we helpen je de eerste stappen zetten naar een wreedheidvrij dieet.