PETA veroordeelt weerzinwekkende ‘frankensteinwetenschap’ achter eerste gekloonde apen

Geplaatst op door Debra Wolford

Dierproefnemers in China hebben naar verluidt twee apen gekloond met dezelfde methode die werd gebruikt om het gekloonde schaap Dolly te maken. Men gelooft dat de makaken, Zhong Zhong en Hua Hua, al minstens 40 tot 50 dagen hebben overleefd, maar de rest van hun leven zal vervuld zijn van pijn en ellende en wordt mogelijk zelfs vroegtijdig beëindigd. Ze hebben ongetwijfeld enorm veel leed moeten verduren achter de schermen.

Of het nu gaat om muizen, schapen, honden of apen, klonen is een vorm van frankensteinwetenschap die alleen maar meer dierenleed creëert. Bij vrouwelijke dieren worden de eitjes operatief geoogst en vervolgens worden er gekloonde embryo’s bij ze geïmplanteerd. Nog lang daarna lijden ze. Gekloonde dieren zijn vaak zwaarder dan hun natuurlijk verwekte tegenhangers, waardoor hun geboorten nog pijnlijker zijn voor hun moeders.

De sterftecijfers onder jonge gekloonde dieren zijn extreem hoog, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de kindertijd – Dolly was de enige overlevende volwassene uit 277 pogingen. In feite mislukt negentig procent van de kloonpogingen. Gekloonde dieren hebben ook grote kans op een gebrekkig immuunsysteem, hartfalen, ademhalingsmoeilijkheden en spier- en gewrichtsproblemen.

Ian Wilmut, een van de medescheppers van Dolly, vertelde in Time magazine: “Zelfs als je zoveel mogelijk dezelfde methode gebruikt, kun je soms klonen krijgen met ernstige afwijkingen en andere met slechts kleine afwijkingen.”

Vele jaren en duizenden dode dieren later is er weinig verbetering in de effectiviteit van de techniek. Het klonen van primaten zal menselijke medische problemen niet oplossen, maar het leidt wel tot ellende voor deze intelligente en gevoelige dieren. Als Dolly ons één ding heeft geleerd, is het wel dat we het klonen van dieren maar beter aan sciencefictionverhalen kunnen overlaten.

WAT JE KUNT DOEN

Miljoenen muizen, konijnen, apen en andere dieren ondergaan allerlei ondenkbare tests in de Europese Unie. Stuur een bericht aan de Europese Commissie en het Europees Parlement met het verzoek om een moratorium op alle dierproeven.