REACH: 1 miljoen dode dieren markeert het 10-jarig jubileum van EU-testprogramma

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Met het bloed van 1 miljoen dieren die worden gebruikt in chemische testen op zijn handen, kan Europa niet meer beweren dat het een wereldleider is op het gebied van dierenwelzijn.

Tien jaar geleden begon het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) met de EU’s Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemicaliën (REACH) bepaling, ’s werelds grootste chemische testprogramma van zijn soort. Sindsdien heeft PETA ingegrepen om herhalingsproeven te beëindigen, klachten ingediend bij de Europese Ombudsman, en wanneer mogelijk, gelobbyd bij de ECHA om hen te herinneren aan het principe dat experimenten op dieren alleen mogen worden uitgevoerd als laatste redmiddel, zoals wettelijk vereist. Uit een nieuw rapport hebben we inmiddels een schatting gemaakt waaruit blijkt dat toch meer dan 1 miljoen dieren zijn gedood onder REACH – sterfgevallen die waarschijnlijk pijnlijk en langdurig waren.

Volgens de richtlijnen van REACH mogen dierproeven alleen als laatste redmiddel worden uitgevoerd, maar ECHA heeft aangetoond dat veel muizen, konijnen en cavia’s pijnlijke huid- en oogirritatie en huidallergietests moesten doorstaan, ondanks het bestaan van effectieve en betrouwbare niet-dierlijke methoden. In deze wrede en onbetrouwbare experimenten, worden groten hoeveelheden chemicaliën in de gevoelige ogen van dieren gedruppeld of over hun geschoren huid gewreven. In andere experimenten worden tienduizenden dieren geïmpregneerd en vergiftigd alleen zodat hun pasgeboren baby’s kunnen worden gedood en ontleed.

U kunt helpen deze wreedheid te beëindigen.

Het verslag van de Europese Commissie waarin REACH geëvalueerd wordt, zal tegen Oktober 2017 gereed zijn. Nu is de tijd om actie te ondernemen en te eisen dat Europa ’s werelds koploper wordt op het gebied van progressieve en innovatieve wetenschap door deze gruwelijke experimenten te beëindigen en vooruitstrevende onderzoeksmethoden die dieren geen kwaad doen te accepteren.

Kom in actie en teken onze petitie.