Schedels van ezels ingeslagen met mokers en hun kelen doorgesneden in China voor hun huid

Geplaatst op door Debra Wolford

De meeste mensen hebben geen idee dat ezels zo vreselijk lijden in deze wrede industrie.

Op uiterst schokkende beelden die door ooggetuigen zijn opgenomen op Chinese fokkerijen zijn ezels te zien, sommigen slechts 5 maanden oud, die met een moker op het hoofd worden geslagen. Daarna worden hun kelen doorgesneden en worden ze achtergelaten om te sterven. Deze zachtaardige dieren worden om maar één reden gedood: zodat hun huiden kunnen worden verkocht aan de grootste farmaceutische bedrijven in China, waar ze ingekookt worden om gelatine te maken voor ejiao, een traditioneel Chinees ‘geneesmiddel’ waarvan wordt geloofd dat het de bloedcirculatie verbetert.

Op elke fokkerij die werd bezocht door de waarnemer van PETA Azië zaten ezels opgesloten in kleine, smerige verblijven met betonnen vloeren. Ze stonden buiten, waar ze slechts gedeeltelijk beschermd werden tegen het weer door een tinnen dak, en velen bleken in hun eigen uitwerpselen en urine te staan. Het enige beschikbare water was vies en groen van de algen. Eén ezel was zo ondervoed dat zijn ribben uitstaken. Een ander was zo ziek dat ze niet kon lopen, dus werd ze in de voorlader van een tractor gedumpt en afgevoerd. Werknemers vertelden de PETA Azië-waarnemer in vertrouwen dat ze vreesden dat milieu-inspecteurs het bedrijf zouden beboeten of sluiten.

Op een ezelsmarkt zag de PETA Azië-waarnemer honderden ten dode opgeschreven dieren die gedwongen werden om in de volle zon in overvolle rennen te wachten op hun beurt om verkocht te worden en naar de slacht te gaan. Doodsbange ezels werden met stokken geslagen, waaronder een die een dreun kreeg en werd toegeschreeuwd toen ze probeerde te ontsnappen door een opengelaten hek.

Aan het einde van hun treurige bestaan worden ze op een hoogst onmenselijke manier gedood. Op de beelden is te zien hoe boeren met een moker op het voorhoofd van een ezel slaan en dan de keel van het dier doorsnijden. Sommige ezels blijven ademen en bewegen nadat ze zijn neergeknuppeld.

Tegenwoordig groeit de markt snel en is ejiao te vinden in eten en drinken, snacks zoals snoep en zelfs cosmetica. Ezels worden nu vanuit andere landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika naar China geïmporteerd om te worden geslacht om aan de vraag te voldoen. Hoewel Pakistan en tien Afrikaanse landen Chinese slachterijen hebben gesloten en beleid hebben geïmplementeerd om de export van ezelhuid naar China te verbieden, overwegen andere landen, zoals Australië, schandalig genoeg om een levende exporthandel op te zetten. Dankzij de industrie laait de zwarte markt voor ezels op, en worden velen gestolen of illegaal geslacht zodat mensen kunnen profiteren van de markt voor geneesmiddelen in China. De vraag is zo hoog dat andere dieren zoals paarden, varkens en koeien nu hetzelfde gruwelijke lot ondergaan bij de productie van nep-ejiao.

Aldus Dr. Lee Yuming, een arts gespecialiseerd in Chinese geneeskunde: “Er bestaat een misvatting over ejiao – het is niet het meest effectieve medicijn om de bloedcirculatie te verbeteren, ondanks zijn lange geschiedenis in de traditionele geneeswijzen. Tegenwoordig zijn er veel andere opties die iemands gezondheid veel effectiever kunnen verbeteren, waaronder moderne medicijnen en geneeskrachtige kruiden.”

Wat je kunt doen

De meeste mensen hebben geen idee dat ezels zo vreselijk lijden in deze wrede industrie of dat deze zelfs bestaat. Deel de informatie en beelden alstublieft met anderen.