Sinds 2008 1,7 miljoen dieren overleden door stalbranden hier in Nederland

Geplaatst op door Debra Wolford

In slechts 10 jaar tijd zijn er meer dan 1,7 miljoen dieren op verschrikkelijke wijze om het leven gekomen. We moeten daar iets aan doen.

Volgens Wakker Dier zijn er op Nederlandse veehouderijen tussen 2008 en 2018 1,7 miljoen dieren gestorven door vermijdbare stalbranden. Het overgrote deel van de slachtoffers bestaat uit kippen. Een van de dodelijkste branden in deze periode vond in 2011 plaats in Gasselternijveenschemond. Bij deze brand kwamen 170.000 kippen om het leven.

Er sterven regelmatig enorme aantallen dieren bij stalbranden. Veestallen kunnen veel brandgevaar opleveren – bijvoorbeeld door droge materialen en slordige bedrading – en veiligheidsmaatregelen zoals nooduitgangen voor de dieren, sprinklersystemen en branddetectoren ontbreken vaak. Al deze branden werden voornamelijk veroorzaakt door kortsluiting.

Dergelijke rampen doen zich voor wanneer levende, gevoelige wezens worden behandeld alsof ze gewassen zijn en niets meer dan levenloze objecten.

Men zou uit protest de straat opgaan als miljoenen mensen om vermijdbare redenen zoals deze zouden komen te overlijden. Houd jezelf niet voor de gek – deze dieren voelden hun huid koken en hun longen branden net zoals mensen dat zouden voelen. Ze schreeuwden hoogstwaarschijnlijk om hulp die nooit zou komen, en tot hun laatste seconden deden ze er alles aan om aan een pijnlijke dood te ontsnappen.

Jo-Anne McArthur / We Animals

Op hedendaagse veehouderijen worden gevoelige dieren met duizenden tegelijk in smerige stallen gepropt. Ze krijgen nooit de kans om hun gezinnen groot te brengen, in de grond te wroeten, nesten te bouwen of al het andere te doen dat natuurlijk en belangrijk voor hen is. Het merendeel zal de warmte van de zon niet eens op hun rug voelen of frisse lucht inademen – tot de dag dat ze op vrachtwagens worden geladen op weg naar het slachthuis.

Deze dieren hadden niet hoeven te sterven – ze zijn om het leven gekomen omdat mensen nog steeds dierlijke producten eten.

Het beste wat je nu voor dieren kunt doen, is vegan worden. Door levende wezens van je bord te laten, bespaar je bijna 200 dieren per jaar een zinloze, angstaanjagende dood.