Twee jaar dieren redden in Oekraïne: een kijkje in het dagelijks leven van de reddingswerkers

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Verwoeste huizen, vreselijke onbehandelde wonden en een constante zoektocht naar voldoende voedsel om te overleven – dit zijn een paar van de dagelijkse problemen waar honden, katten en anderen dieren in de oorlogsgebieden in Oekraïne twee jaar na de invasie van het land mee te maken hebben.

De dieren die het geluk hebben dat ze het hebben overleefd en bij hun verzorgers zijn gebleven, hebben het vaak niet veel beter. Veel winkels zijn gesloten en de winkels die open zijn hebben slechts een beperkte voorraad voedsel tegen extreem hoge prijzen. Bovendien is het bijna onmogelijk om diergeneeskundige hulp te vinden.

“De aanvalsoorlog tegen Oekraïne duurt nu al twee jaar. Dat is 17.520 uur van raketaanvallen- en aanslagen, grondgevechten, vernietiging, dood en groot lijden voor mens en dier. Gedurende deze tijd heeft PETA Duitsland, samen met sterke partners in Kharkiv, een uniek hulpproject opgezet dat hoop en troost biedt. We doen een beroep op u om de dieren die door de oorlog zijn getroffen niet te vergeten. Zij willen dat hun honger wordt gestild, hun verwondingen genezen en hun angst en schrik worden verlicht.”

—Sylvie Bunz, Projectdirecteur van PETA helpt Oekraïne

Het kost een enorme inspanning om elke maand de hongerige dieren in Oekraïne te voeden. Teams uit Duitsland deinzen nergens voor terug om het door oorlog verscheurde land binnen te komen – en manouvreerden onlangs zelfs moedig om een blokkade heen om een vracht voedsel en andere proviand af te leveren. Van daaruit gebruiken andere teamleden en een netwerk van moedige vrijwilligers de bevoorradingsketen die ze aan het begin van de oorlog hebben opgebouwd om de duizenden honden, katten, ezels en anderen te bereiken die van hen afhankelijk zijn om te overleven.

Eén levering vult de magen van ongeveer 1300 honden en katten die in een veilig opvangcentrum in de buurt van Kharkiv leven. Een andere levering geeft meer dan 50 paarden het verse stro en voer dat ze nodig hebben om de strenge winter te overleven. Andere dieren in Dnipro, Mykolaiv en elders rekenen ook op leveringen. En elke dag redden teams meer dieren, vaak uit dezelfde door oorlog verscheurde steden en dorpen die worden genoemd in het laatste nieuws uit de frontlinies.

Dit is hoe teams bergen hebben verzet voor dieren in Oekraïne sinds het begin van de oorlog:

  • Ze hebben 1300 veilige ruimtes gecreëerd voor het huisvesten van dieren in nood, waaronder honden, katten, paarden, schapen, geiten, kippen, duiven, ganzen, eenden, zwanen en vissen.
  • PETA’s Global Compassion Fund hielp bij het opzetten van een dierenkliniek in oktober 2022. Tot 130 ernstig gewonde en zieke dieren kunnen dagelijks worden geopereerd en de best mogelijke zorg krijgen.
  • Elke maand voeren teamleden castratie- en sterilisatieoperaties uit bij ongeveer 150 dieren om te voorkomen dat duizenden dieren op straat worden geboren, alleen om daar te lijden en te sterven.
  • Dieren in Oekraïne hebben meer dan 1.5 miljoen kilogram voedsel en andere voorzieningen ontvangen, ondanks omstandigheden die leveringen vaak moeilijk maken.
  • Alle dieren in het project krijgen regelmatig diergeneeskundige zorg. De dieren die voor adoptie naar Europa worden vervoerd, worden in quarantaine geplaatst en voorbereid op de reis in overeenstemming met de EU-regelgeving. Dit duurt 16 weken per dier.
  • Ongeveer 60% van de dieren wordt herenigd met hun gevluchte verzorgers, terwijl de overige 40% naar onze partneropvangcentra in Europa wordt vervoerd.
  • Elke dag werken 85 door PETA gesteunde medewerkers ter plaatse om dieren daar te verzorgen en anderen te redden.
  • Tot nu toe zijn er al meer dan 15.000 dieren gered!