UPDATE: Nederlandse regering kondigt plan aan om dierproeven voor veiligheidstesten uit te faseren voor 2025!

Geplaatst op door PETA Nederland

Vorige week publiceerde het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) hun advies met betrekking tot de beste manier om te werken aan het historische doel van diervrije wetenschap.

peta uk wetenschappers NCad Nederland

Een week geleden woonden medewerkers van PETA en PETA UK een vergadering bij in Den Haag waarbij Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, zijn intentie kenbaar maakte voor Nederland om een eind te maken aan het gebruik van dieren in veiligheidsproeven voor chemicaliën, voedselingrediënten, bestrijdingsmiddelen, medicijnen voor dieren en vaccins voor 2025. Dit betekent dat muizen, ratten, konijnen en andere dieren niet langer deze stoffen door hun keel krijgen gedwongen of in hun lichaam krijgen geïnjecteerd, wat ziekten, stuiptrekkingen, diarree, bloedingen en erger kan veroorzaken voordat ze gedood worden – een actie die veel dierenlevens kan redden.

In september leverden PETA UK-wetenschappers een extensief dossier in bij NCad waarin details werden weergegeven met betrekking tot de vervanging van gebruik van dieren, waarbij ons advies en dat van onze belanghebbenden bijgesloten zat in het rapport “Transitie naar proefdiervrij onderzoek”.

PETA prijst Nederland met hun doel om de leider te worden in innovatieve diervrije wetenschap. Het is echter onmisbaar dat NCad ook extern optreedt om een eind te maken aan experimenten in het domein van ziekten zoals obesitas, diabetes, beroertes en kanker, waar diergebruik om mensen te helpen overweldigend heeft gefaald.

Terwijl het tij van politieke verandering keert, kunnen en moeten andere landen volgen door zich af te keren van het ouderwetse gebruik van dieren, in plaats van zich vast te klampen aan een zinkend schip.

Leer meer over de alternatieven op dierproeven en maak een donatie over om PETA’s werk voor alle dieren te steunen: