Van wat honden bij broodfokkers wordt aangedaan zal je hart breken

Geplaatst op door Debra Wolford

Een nieuw ooggetuigenonderzoek door PETA Azië heeft wijdverspreid leed onthuld bij broodfokkers in heel China. De hartverscheurende videobeelden tonen honden en puppy’s die opgesloten zitten in smerige kooien die nauwelijks groter zijn dan hun eigen lichaam.

Kooien en vuiligheid

Honden blaften wanhopig en staken hun neus door de kooidraden om te proberen te ontsnappen aan de opeenhoping van hun eigen uitwerpselen. Velen werden gek van de intense opsluiting. Ze liepen voortdurend heen en weer en draaiden in kleine rondjes in de kooien.

Pijnlijke aandoeningen veroorzaakt door inteelt

Bij één faciliteit ontmoette een ooggetuige Nutmeg, een witte bulldog die leed aan ernstige heupdysplasie, wat kan leiden tot verlamming, kreupelheid of pijnlijke artritis. Hij kon zijn achterpoten alleen maar achter zich slepen terwijl hij zich voortbewoog.

Inteelt en fokken op specifieke eigenschappen zijn aan de orde van de dag bij broodfokkers en veroorzaken grote schade aan de gezondheid van honden. Rashonden zoals Nutmeg lijden vaak aan pijnlijke en levensbedreigende genetische afwijkingen zoals blindheid, doofheid, hartaandoeningen, huidproblemen en epilepsie.

Hier in Nederland worden er onder afschuwelijke omstandigheden pups het land binnengesmokkeld door gewetenloze fokkers in het buitenland. De Animal Medical Care Foundation en het Stray Animal Foundation Platform melden dat bijna 70 procent van alle honden die in Nederland worden verkocht, afkomstig is uit de commerciële of illegale huisdierindustrie, en volgens de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie FAADA is 42 procent van al het handelsverkeer van honden in Europa illegaal.

Wanneer je koopt, sterft een andere hond

In China, Nederland en de rest van de wereld moeten er ieder jaar miljoenen dakloze honden en katten in dierenasiels worden geëuthanaseerd omdat er simpelweg niet genoeg goede tehuizen voor ze zijn. Broodfokkers, hobbyfokkers en dierenwinkels houden een cyclus van leed in stand en moedigen het publiek aan om dieren te zien als objecten die in een opwelling kunnen worden gekocht en afgedankt.

Jij kunt helpen dit te stoppen!

In Nederland en vele andere landen ter wereld worden honden behandeld als puppy-producerende machines in helse massafokkerijen waar ze nooit liefde of aandacht krijgen of zelfs maar de kans om in het gras te rollen. Als we allemaal stoppen met het kopen van puppy’s in dierenwinkels en andere louche winkels zou er geen steun zijn voor deze wrede industrie en zouden broodfokkers failliet gaan.

In het belang van honden die lijden in broodfokgevangenissen, evenals de duizenden gezonde, vriendelijke, liefdevolle honden die in de dierenasiels wachten, adopteer – koop niet. En zorg ervoor dat je je dieren laat castreren of steriliseren.