Veelgestelde vragen over dieren en de oorlog in Oekraïne

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Dit is wat er nu met dieren in Oekraïne gebeurt, wat PETA-entiteiten doen om te helpen en hoe je erbij betrokken kunt raken.

Wat is de situatie voor dieren en wat doet PETA om te helpen?
Mensen en andere dieren in Oekraïne zijn diep getraumatiseerd. Veel wanhopige mensen vluchten naar buurlanden, maar sommigen waren gedwongen hun dierbare metgezellen op straat of aan de grens achter te laten, omdat ze niet over het papierwerk beschikten om een EU-land binnen te komen. PETA Duitsland heeft een team aan de grens tussen Polen en Oekraïne om mensen, hun metgezellen en zwerfdieren te ondersteunen, evenals te helpen met papierwerk en ze in veiligheid te brengen. Kort nadat de Europese PETA-entiteiten een beroep hadden gedaan op de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, deed de Commissie de aanbeveling dat landen het gemakkelijker moeten maken voor mensen om met hun gezelschapsdieren de EU binnen te treden. Gelukkig hebben vele landen dat gedaan. Maar de situatie aan de grens is nog steeds verwarrend en verandert bijna met het uur. PETA Duitsland doet er alles aan om alle dieren te redden, inclusief degenen die dakloos zijn of in dierenasielen wachten, en voedsel en essentiële zorg te verstrekken.

Hoe kan ik nu helpen en kan ik dierenvoer, beddengoed en andere benodigdheden doneren?
De beste en snelste manier om te helpen, is door geld te doneren. PETA Duitsland coördineert een levering van meer dan 20 ton voer voor gezelschapsdieren naar Oekraïne en is al van plan om meer te verzenden. Maar het importeren van goederen is zeer complex en onderhevig aan strikte regels, die tijdens de oorlog nog steeds gelden, dus financieel helpen is de snelste en meest effectieve manier om het werk ter plaatse te ondersteunen. Dit wordt uitgevoerd via PETA’s Global Compassion Fund, waaraan je hier kunt doneren.

Kan ik dieren uit Oekraïne adopteren?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de regels voor de invoer van huisdieren uit Oekraïne versoepeld. Je kunt daarover hier meer informatie vinden. Als er dakloze dieren in Nederland aankomen, zijn lokale dierenasielen de beste plek om navraag te doen – maar voor iedereen die de tijd, liefde en middelen heeft om te adopteren, zitten er nu al veel liefhebbende dieren in Nederlandse dierenasielen die verlangen naar een thuis.

Kan ik een gezin en hun gezelschapsdieren een thuis bieden?
Neem contact op met je gemeente om dit aanbod te doen, en zij zouden moeten kunnen helpen.

Kan ik helpen aan de grens?
PETA Duitsland raadt het dringend af. De situatie aan de grens is verwarrend, verandert dagelijks en wordt verergerd door mensen die het gebied proberen te bereiken. Er staan voortdurend kilometers aan files. De beste manier om dieren en het team ter plaatse te helpen, is door hier een donatie te doen.

Wat gebeurt er met dieren die uit Oekraïne zijn gered en hoe zit het met de achtergebleven dieren?
Gelukkig is PETA Duitsland erin geslaagd enkele dieren uit het oorlogsgebied te redden. In samenwerking met partners in Polen en Roemenië heeft de groep ervoor gezorgd dat deze dieren veilig en legaal in liefdevolle huizen worden geplaatst en dat hun vaccinaties, bloedonderzoek en eventuele vereiste quarantaine worden uitgevoerd. PETA Duitsland dringt er bij mensen op aan hun dieren niet in de steek te laten en hun hele gezin bij elkaar te houden door gezelschapsdieren mee te nemen als ze vluchten.

De tijdelijke regels voor het meenemen van dieren over de grens naar verschillende landen staan op de website van PETA UK vermeld en worden regelmatig bijgewerkt. Deel deze link zodat vluchtelingen gemakkelijk toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. Samen met dierenrechtenactivisten die in Oekraïne werken, doen PETA-entiteiten er alles aan om in deze verschrikkelijke tijd zoveel mogelijk dieren te beschermen.