Opinie: Vier alle levens met een veganistisch Offerfeest

Geplaatst op door PETA Nederland

Eid-al-Adha, of het Offerfeest, komt dichterbij. Medeleven is een van de belangrijkste waarden van elke religie, en de Qur’an verbiedt wreedheid naar dieren. Echter, het mededogen van Allah wordt nog steeds vaak gevierd met het slachten van onschuldige dieren. Moslima en veganist Anna Solaiman schreef een opiniestuk over waarom iedereen die deze religieuze feestdag viert zou moeten nadenken om dit voortaan veganistisch te doen, en we hebben het hier voor je gepubliceerd:

cow-1557077_1920

Vier alle levens met een veganistisch Offerfeest 

Medeleven is een basiselement van alle grote religies, dus het is niet verwonderlijk dat de Qur’an wreedheid naar dieren verbiedt. Desondanks kiezen sommige Moslims ervoor om Eid-al-Adha, of het Offerfeest – en daarmee de vergeving van Allah – te vieren door genadeloos dieren te doden wiens levens hen net zo dierbaar zijn als ons leven dat voor ons is. Het is een vreemde een gewelddadige paradox, maar het hoeft niet te bestaan. De gelovige kan ervoor kiezen om dierlijke offers af te wijzen en in plaats daarvan medeleven en compassie te tonen tijdens het Offerfeest, simpelweg door veganistisch te eten – en dus voedsel te kiezen dat afkomstig is van fruit, groenten, granen, zaden en noten in plaats van dieren.

De Heilige Profeet Mohammed leert ons dat “een uiting van wreedheid naar een dier net zo slecht is als wreedheid naar een mens”, en dit is vooral waar wanneer het aankomt op wat we eten.

Vergeleken met vleeseters, zijn veganisten over het algemeen gezonder en lopen ze minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en kanker. Studies in Engeland en Duitsland wijzen erop dat vegetariërs ongeveer 40 procent minder kans hebben op kanker dan vleeseters. En een Amerikaanse studie die meer dan 96,000 participanten volgde gedurende meer dan een decennia onthult dat vegetarische mannen gemiddeld 9,5 jaar langer leven dan hun vleesetende tegenpolen, en vegetarische vrouwen leven 6 jaar langer.

Afstand nemen van de vleesindustrie – welke ons water en lucht vervuilt, ons land afbreekt en onze bronnen uitput – is ook de beste manier om er zeker van te zijn dat onze kinderen niet opgroeien in een wereld geteisterd door milieurampen.

En dan is er nog de meest dwingende reden om veganist te worden: u zal helpen de verschrikkelijke wreedheid te stoppen die samenhangt met de productie van vlees. De Qur’an zegt ons dat dieren zelf gemeenschappen en naties hebben en dat ze meer zijn dan slechts bronnen. Echter, dieren worden behandeld als niets meer dan producten die weg te gooien zijn op de intensieve veehouderij van vandaag, welke wereldwijd meer dan 20 miljard levende wezens doodt per jaar. Ze leven in tekortkomingen en misère – vastzittend in extreem kleine ruimtes zodat producenten maximale winst kunnen maken – voordat ze uiteindelijk in vrachtwagens worden geduwd en worden verscheept naar slachthuizen waar hun keel zal worden doorgesneden. We weten dat geiten, koeien, kippen en andere dieren hun eigen persoonlijkheden hebben en de wil hebben om te leven, dat ze van hun kinderen houden en rouwen wanneer deze van hen worden afgenomen om zo te worden omgezet in lamsvlees of gereduceerd worden tot een ander lichaamsdeel. Als we liefde en compassie als waarde hebben, hoe kunnen we dan deze wreedheid steunen?

Een veganistische levensstijl aannemen is de gemakkelijkste manier voor Moslims om in overeenstemming te leven met de ethische-, mileu- en gezondheidsconcepten van de Islam, en dat is de reden waarom ik dit Offerfeest met mijn geliefden zal vieren aan een tafel vol veganistische gerechten, zoals groeten samosas en pakoras, spinazie en aardappel schotel, zuivelvrije halwa, falafels en veg dum biryani. Door veganistisch eten te kiezen tijdens het Offerfeest en door het gehele jaar beoefen ik vriendelijkheid naar mijzelf, de planeet en alle levende wezens. Ik moedig mijn mede Moslims aan om de Animals in Islam website te bezoeken om meer te leren over het bericht van de Qur’an betreffende liefde naar dieren.

Dus, door veganist te worden redt u dieren, helpt u het milieu en uzelf, waar wacht u nog op? Download uw gratis veganistisch starterspakker en ontdekt meer recepten en tips om de overgang vlekkeloos te laten verlopen.