Vissen hebben ook gevoelens, zegt een ‘verdrinkende’ Joaquin Phoenix

Geplaatst op door PETA Nederland

Joaquin Phoenix vecht onder water, met paniek in zijn ogen en op zijn gezicht. De prijswinnende acteur is misschien het meest bekend voor rollen zoals in zijn Oscar-genomineerde rol in The Master, maar in deze video speelt hij een nieuwe rol: het naspelen van de verschrikking die vissen ondergaan die uit het water worden gehaald. De opvallende advertentie is gefilmd door haaiendeskundige en mede-dierenrechtenactivist Michael Muller.

Joaquin is al sinds jonge leeftijd toegewijd aan dierenwelzijn. Hij herinnert zich het moment dat hij voor het eerst realiseerde dat vissen, net als wij, lijden en pijn voelen:

Ik was 3 jaar oud, maar ik kan het me herinneren als de dag van gisteren. Mijn familie en ik waren op een boot vissen aan het vangen. Als er een vis werd gevangen zag je ’m stuiptrekken, daarna werd hij tegen de zijkant van de boot geslagen. Je kon niet verbergen wat het was. Dit is wat we deden met dieren om ze te eten. Het dier ging van een levend, bewegend wezen dat vocht voor zijn leven naar een gewelddadige dood. Ik herkende het en mijn broers en zussen ook.

Zoals de meelevende bekende acteur weet, zijn vissen intelligente dieren met unieke persoonlijkheden – en zoals onderzoek heeft bewezen, hebben veel van hen een langetermijngeheugen en kunnen leren en nieuwe informatie onthouden. Wetenschappers die pijn onderzoeken zijn het er ook allemaal over eens dat de reactie op pijn bij vissen in principe identiek is aan de reactie op pijn bij zoogdieren en vogels. Toch slacht de visindustrie ieder jaar meer dan 6 miljard vissen voor voedsel. Ieder van deze vissen is gevangen met een net of gespietst met een haak en gestolen uit het water of gefokt in krappe viskwekerijen. Elk van hen vecht voor adem, terwijl ze hun borstkast steeds langzamer voelen bewegen totdat ze uiteindelijk een verschrikkelijke dood sterven. Zonder enige wettelijke bescherming tegen wrede behandeling, worden deze complexe dieren verminkt, geplet, stikken ze en worden ze opengesneden en ontdaan van hun ingewanden, dit alles terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Vissen willen niet stikken op het land, net zoals wij niet willen verdrinken in het water. U kunt hun leed stoppen door te weigeren ze te eten. Leg nu de veggie eed af.