Vooruitgang! M&S, H&M, Primark en andere merken verwerpen mohair na onderzoek van PETA Azië

Geplaatst op door Debra Wolford

Een verontrustend onderzoek van PETA Azië waarin de mishandeling wordt blootgelegd van geiten in de mohairindustrie in Zuid-Afrika – de bron van meer dan 50 procent van ’s werelds mohair – heeft al meerdere internationale merken ertoe overgehaald om te beloven het wreed verkregen materiaal te verwerpen. Nu, na benaderd te zijn door PETA UK, hebben Marks & Spencer, Next en Primark zich daarbij aangesloten.

Het onderzoek, dat het eerste in zijn soort is en 12 fokkerijen omvat die in januari en februari van dit jaar zijn bezocht, toont werknemers die geiten aan de hoorns en poten rondslepen en ze aan de staart optillen, waardoor hun ruggengraat kan breken. Jonge geiten die voor het eerst werden geschoren schreeuwden het uit van angst. Daarna gooiden werknemers ze over de vloer.

Boeren gaven toe dat veel geiten na het scheren sterven door blootstelling aan de koude wind en regen – in slechts één weekend stierven er in Zuid-Afrika 40.000 geiten aan blootstelling. Ook ongewenste geiten stierven op pijnlijke manieren: op een fokkerij sneed een werknemer langzaam de kelen van volledig bewuste geiten door met een bot mes en brak toen hun nek. Hij hakte het hoofd van één dier er volledig af. Andere geiten werden naar een slachthuis vervoerd, waar ze een elektrische schok kregen, ondersteboven werden opgehangen aan één been en hun de keel werd doorgesneden.

Als gevolg van het onderzoek hebben talloze andere merken – waaronder Mango, Monsoon Accessorize, The White Company, Lazy Oaf, Fat Face, Topshop, Gap, H&M en Zara – besloten om niet langer mohair in hun producten te gebruiken.

PETA US heeft wetshandhavingsinstanties gevraagd om indien nodig gerechtelijke stappen te nemen voor wat naar haar mening schendingen zijn van de Zuid-Afrikaanse dierenbeschermingswet, 1962. Een onderzoek is gaande.

Wat je kunt doen

Veel merken hebben inmiddels toegezegd mohair te weren, maar Forever 21 heeft zich nog niet bij hen aangesloten. Stuur een bericht naar de oprichter en CEO van het bedrijf, Do Won Chang, om hem te vragen onmiddellijk te doen wat juist is voor geiten.