Waarom echte feministen zouden moeten stoppen met het eten van eieren en zuivelproducten

Geplaatst op door Debra Wolford

Over de hele wereld werken we eraan om de sekshandel, slavernij, genitale verminking en ‘eerwraak’ te beëindigen. Mensen verzetten zich tegen alle vormen van seksisme – behalve misschien als het gaat om wat er op hun bord ligt.

Zijn mensen echte ‘feministen’ als ze eieren en zuivel eten?

Sommigen zetten het lijden van vrouwelijke leden van andere soorten makkelijk aan de kant en achten het onbelangrijk. Maar laten we niet vergeten dat ook menselijke vrouwen zijn afgedaan als niet belangrijk, waardevol, intelligent of het overwegen waard. De rechtvaardigingen die mensen geven voor hun gebrek aan belangstelling voor het lijden van kippen en koeien en het ontkennen van hun fundamentele rechten lijken opvallend veel op de manier waarop het negeren van het lijden van vrouwen en het ontkennen van hun fundamentele rechten vroeger werd goedgepraat.

Discriminatie is discriminatie, of het nu gaat om een vrouw, een koe, een varken of een kip. “Ze zijn anders dan ons en daarom niet het overwegen waard” is de opvatting waarop alle vooroordelen zijn gebaseerd.

Jo-Anne McArthur / We Animals

Eieren: vrouwelijke menstruatie uitbuiten

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 45 miljoen kippen uitgebuit voor hun eieren. De overgrote meerderheid wordt levenslang intensief opgesloten (zelfs kippen die op zogenaamde ‘scharrel’-pluimveehouderijen leven) vanaf het moment dat de dieren uitkomen tot de dag waarop ze worden gedood. Ze brengen dag en nacht door in een met uitwerpselen en ammoniak gevulde schuur waar de lichamen van veel van hun overleden en stervende vrienden en familieleden op de grond liggen.

De meeste mensen associëren eieren niet met de menstruatie van kippen, maar dat moet eigenlijk wel. Kippen hebben van nature vergelijkbare cyclussen als vrouwelijke mensen en produceren ongeveer 15 eieren per jaar. Maar de eierindustrie heeft de voortplantingssystemen van kippen gemanipuleerd om extra legcyclussen op te wekken, waardoor ze gedwongen worden om tot wel 300 eieren per jaar te produceren. Hierdoor lijden de vogels vaak aan cysten, infecties, ovariumcarcinomen en andere voortplantingstumoren, en soms blijven meerdere eieren in hun lichamen steken. Hun botten breken vaak vanwege osteoporose omdat hun lichamen gedwongen worden om enorme hoeveelheden eierschalen te produceren.

De eierindustrie ziet kippen niet als individuen maar als legmachines die kunnen worden gebruikt en gemanipuleerd en over hun biologische grenzen kunnen worden geduwd om geld te verdienen.

Zuivel: moederschap als handelsproduct

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, produceren vrouwelijke koeien alleen melk als ze zwanger zijn of zogen. Ze maken melk aan om dezelfde reden als menselijke vrouwen: om hun baby’s te voeden.

Koeien op Nederlandse melkveebedrijven worden zwanger gemaakt via kunstmatige inseminatie. Net als mensen dragen ze hun jongen ongeveer negen maanden, maar moederkoeien mogen hun baby’s niet voeden. In plaats daarvan worden hun baby’s van hen gestolen, meestal binnen enkele uren na de geboorte, en wordt de melk die de moederkoeien produceren afgevoerd voor menselijke consumptie. Ze brengen nooit tijd door met hun baby’s, die vaak worden gezien als ‘restproduct’ en worden gedood.

De gemiddelde koe die door de zuivelindustrie wordt gebruikt, produceert tegenwoordig meer dan vier keer zoveel melk als een koe in 1950. Deze dieren worden voortdurend zwanger gehouden zodat de melkvoorraad altijd op gang blijft. Na ongeveer vijf jaar waarin ze deze intensieve cyclus van zwangerschap ondergaan en twee keer per dag aan melkmachines vastzitten neemt hun melkproductie af en worden ze afgevoerd naar een slachthuis.

© Animal Rights Nederland

Als je jezelf als feminist beschouwt of zelfs gewoon als iemand die onderdrukking verwerpt, spreek je dan uit tegen de wijdverspreide mishandeling van vrouwen van alle soorten. Bekijk nu ons gratis vegan startpakket.