Waarom iedereen zich aan zou moeten sluiten bij de campagne voor dierenrechten

Geplaatst op door PETA Nederland

International Women’s Day (vandaag op 8 maart) herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om ons te verzetten tegen alle vormen van onderdrukking, en PETA roept iedereen op die vrouwen-, homo-, mensenrechten en alle andere sociale bewegingen steunt, om zich aan te sluiten bij de campagne voor dierenrechten.

Er zijn vele historische overeenkomsten tussen deze bewegingen. Zoals Alice Walker, de auteur van The Color Purple, al aangaf: “De dieren van de wereld bestaan om hun eigen redenen. Ze werden niet gemaakt voor mensen meer dan mensen met een donkere huidskleur voor blanken of vrouwen voor mannen”.

Het is niet lang geleden dat vrouwen als bezit werden behandeld, net als dieren vandaag de dag. En terwijl, in dit land in ieder geval, vrouwen het recht hebben om beslissingen te maken over hun eigen lichaam, worden niet-menselijke vrouwen nog steeds routinematig mishandeld. In de zuivelindustrie bijvoorbeeld worden koeien gedwongen kunstmatig geïnsemineerd, wordt hen de kans ontzegd moeder te zijn en worden ze behandeld als niets meer dan een melk-producerende machine tot hun lichamen opgebruikt zijn en ze naar de slacht worden gestuurd.

In recente decennia zijn belangrijke barrières doorbroken, en is ons gedachtegoed met betrekking tot rechten verder ontwikkeld. Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we, als een samenleving, erkennen dat het recht om vrij te leven van uitbuiting niet zou moeten worden vastgesteld door middel van soort net zoals dat niet zou moeten worden vastgesteld door middel van sekse. We moeten de muren afbreken die ons tegenhouden om te bekommeren om iedereen die “niet zoals ons” is, ongeacht sekse, leeftijd, ras – en vooral soort. Het wordt tijd om veganist te worden.


Om je op weg te helpen kun je hieronder een gratis veganistisch starterspakket downloaden vol met tips en recepten voor een gezonde, vegan levensstijl! Hiermee help je niet alleen de dieren, maar ook je eigen gezondheid en de planeet.