Waarom vrijwilligers ertoe doen

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Naarmate meer en meer medelevende mensen actie ondernemen, kan de maatschappij niet anders dan luisteren.

Zoals Margaret Mead zei: “Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen.” Ongetwijfeld veranderen de toewijding en inzet van dierenrechtensupporters de wereld. Onze campagnes en protesten leiden tot veranderingen in de mentaliteit van mensen, en deze leiden op hun beurt tot belangrijke verbeteringen in de manier waarop dieren worden behandeld. In alle uithoeken van de wereld worden pelsdierfokkerijen verboden, maken regeringen een einde aan dierproeven voor cosmetica, worden circussen met dieren en dierentuinen gesloten en neemt het aantal veganisten snel toe.

Soms duurt het jaren voordat een campagne resultaten behaalt. Het heeft PETA US bijvoorbeeld drie decennia gekost om het wrede Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus te doen sluiten. Andere overwinningen worden vrijwel van de ene op de andere dag behaald. Binnen 24 uur nadat PETA UK een nationale actiedag had gelanceerd om Benetton ervan te overtuigen te stoppen met de verkoop van angora – dat uit de huid van konijnen wordt gerukt terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn – zwichtte het reusachtige merk voor de druk en verbood het angora in alle toekomstige collecties die worden verkocht in zijn ongeveer 6.000 winkels wereldwijd.

Moranni te Winkel

Nog een teken des tijds: Nadat PETA-leden en andere vrijwilligers van over de hele wereld vorig jaar bijeenkwamen in Pamplona, Spanje, voor het jaarlijkse protest tegen het barbaarse stierenrennen, sprak de burgemeester van de stad zich voor de allereerste keer uit ten gunste van de campagne. “[D]it is een debat waar we vroeg of laat aandacht aan moeten besteden,” zei hij. “Om een zeer eenvoudige reden, namelijk dat het baseren van het festival op het leed van een levend wezen in de 21e eeuw iets is dat we op zijn minst moeten heroverwegen.”

Foto: Lara Seveke | Modellen: PromoVisionModels

Naarmate meer en meer medelevende mensen actie ondernemen, kan de maatschappij niet anders dan luisteren. Over de hele wereld geven honderdduizenden mensen veel om dieren en doen ze alles wat ze kunnen om een einde te maken aan wreedheid. Onze individuele acties kunnen enorm effectief zijn, maar als we samenwerken, kunnen we nog veel meer bereiken!

Sluit u aan bij het PETA-actieteamHoe u een daadkrachtige vrijwilliger kunt zijn