Wat je kunt doen om duizenden dakloze honden in Roemenië te helpen

Geplaatst op door Debra Wolford

De crisis omtrent dierendakloosheid in Roemenië is ellendig voor honden en katten, die hun leven doorbrengen zonder een voogd om voor hen te zorgen, laat staan een warme, comfortabele plek om ’s nachts te slapen. Meer dan 600.000 honden en duizenden katten leven op straat. Dat is meer dan in welk ander Europees land dan ook.

Veel honden lijden en sterven op straat of gaan hun dood tegemoet nadat ze zijn gevangen door hondenvangers en zijn meegenomen naar dierenasiels in de stad of naar ‘dodingstations’ – wat legaal is volgens de Roemeense wetgeving. De meeste honden die niet meteen gedood worden, sterven in de dierenasielen, waar ze vaak niet voldoende voedsel, ruimte of bescherming tegen de kou hebben. De meerderheid van hen wordt niet gesteriliseerd of gecastreerd, wat betekent dat ze zich gedurende hun leven blijven voortplanten.

De eenvoudigste en meest effectieve manier om honden en katten dit leed te besparen, is door via sterilisatie-/castratieprojecten te voorkomen dat er meer ongewenste dieren worden geboren.

Elke keer dat er een dier wordt gesteriliseerd, voorkomt dat mogelijk dat er honderdduizenden meer geboren worden. Een vrouwelijke hond en haar nakomelingen kunnen in slechts zes jaar tijd wel 67.000 puppy’s produceren. In zeven jaar tijd kunnen een vrouwelijke kat en haar nakomelingen maar liefst 370.000 kittens ter wereld brengen!

Door met haar mobiele castratie-/sterilisatieklinieken door Roemenië te reizen, steriliseren en registeren PETA Duitsland en haar lokale partner Eduxanima ongeveer 4.000 dieren per jaar. De organisaties richten zich op plattelandsgebieden en arme regio’s – waar zowel honden met verzorgers als dakloze honden worden gesteriliseerd en gecastreerd, worden geregistreerd en gratis andere veterinaire behandelingen krijgen.

PETA Duitsland voorziet honden die van hun eigenaren buiten moeten leven van lange touwen ter vervanging van korte, zware kettingen, evenals nieuwe hondenhokken om hun leven comfortabeler te maken.

De organisatie geeft ook workshops over dierenverzorging op Roemeense scholen. Deze sessies helpen jonge mensen meer te weten te komen over het belang van medeleven en empathie voor alle levende wezens – want door de volgende generatie bewust te maken van dierenrechten kan er een betere toekomst worden gecreëerd voor dieren in Roemenië en in de rest van de wereld.

Om dit project in nog meer delen van Roemenië van de grond te krijgen, werkt PETA Duitsland nauw samen met lokale burgemeesters en andere politici om het bewustzijn van de wetten inzake de sterilisatie en registratie van dieren te vergroten en ervoor te zorgen dat deze wetgeving wordt gehandhaafd om het dierenlevens te verbeteren.

Wat je kunt doen

Maak een verschil voor honden in Roemenië en andere dieren over de hele wereld door gul te doneren aan PETA’s Global Compassion Fund.

Slechts $ 20 zou de productie van educatief materiaal voor scholen kunnen ondersteunen om kinderen te helpen leren hoe belangrijk het is om dieren vriendelijk en met empathie te behandelen, en met $ 30 kan een hond worden gesteriliseerd en andere belangrijke veterinaire behandelingen krijgen (inclusief de kosten van medicatie, verdoving, materialen, instrumenten, een microchip, alsook verplichte vaccinaties en onderzoek van oren, tanden en poten). Een gift van $ 400 zou kunnen helpen om een extra voertuig voor het programma te financieren, zodat er nog meer dieren op het platteland van Roemenië kunnen worden bereikt.