We schrijven geschiedenis voor dieren in de veehouderij – 1 miljoen handtekeningen om de kooien te stoppen

Geplaatst op door Debra Wolford

Al 1 miljoen EU-burgers hebben inmiddels het burgerinitiatief Stop de kooien ondertekend, waarmee het de grootste politieke impuls ooit is voor dierenwelzijn op veehouderijen.

Jo-Anne McArthur/We Animals

PETA en meer dan 170 andere dierenrechten-, dierenwelzijns- en milieuorganisaties hebben het burgerinitiatief gelanceerd om meer dan 300 miljoen varkens, kippen, konijnen, eenden en kwartels te helpen die opgesloten zitten in kooien en andere opsluitingssystemen door de hele EU. De meeste leefruimtes zijn kaal en krap en ontzeggen de dieren de mogelijkheid om zich vrij te bewegen. Dergelijke opsluiting is wreed en volkomen onnodig. Als het lukt, zal het burgerinitiatief een radicale omslag teweegbrengen in ons voedsel- en veeteeltsysteem, met het potentieel om jaarlijks honderden miljoenen dieren in de veeteelt in Europa te helpen door hun een leven van lijden in een kooi of een hok te besparen. Dit zou een enorme stap zijn op weg naar het beëindigen van de bio-industrie.

Voor dieren die lijden in gevangenschap is jouw stem vandaag belangrijker dan ooit. Ons burgerinitiatief zal een strenge controleprocedure ondergaan waarin de EU zal verifiëren dat elke handtekening van een echt persoon is. Mogelijk worden niet alle handtekeningen geldig geacht, dus moeten we voor de zekerheid minstens 1,3 miljoen handtekeningen verzamelen. We hebben  daar nog drie maanden voor.

We hebben jouw hulp nodig om ervoor te zorgen dat het burgerinitiatief tot een succes wordt – zodat dieren een stem hebben op Europees niveau. Als je EU-burger bent en het burgerinitiatief nog niet hebt ondertekend, voeg dan nu je handtekening toe. En deel het alsjeblieft met je vrienden en familie die nog niet hebben getekend.

Een burgerinitiatief is een krachtige manier om beleidsmakers in Europa te beïnvloeden. Daarom zijn er meer persoonlijke gegevens voor nodig dan voor een gewone petitie. Elke EU-lidstaat heeft zijn eigen regels voor het verzamelen van handtekeningen – in sommige landen zijn daar gegevens voor nodig zoals een paspoort- of ID-nummer. De website is gecertifieerd aan de hand van EU-regelgeving om ervoor te zorgen dat persoonlijke gegevens veilig opgeslagen worden, alleen worden gebruikt om je handtekening onder het burgerinitiatief te bevestigen en zullen worden verwijderd zodra alle handtekeningen zijn geteld.