Welke plantaardige melk moet je kiezen?

Geplaatst op door Debra Wolford

Heb je je ooit afgevraagd welke vegan melk het beste smaakt in je koffie of in een curry? Als je door de bomen het bos niet meer ziet in de supermarkt, maak je dan geen zorgen – hieronder kun je lezen hoe je plantaardige melkopties het beste kunt gebruiken:

Havermelk: koffie en thee

Havermelk is enorm in opkomst in cafés en koffiehuizen, en het is geen raadsel waarom. Het stoomt en schuimt over het algemeen beter dan andere vegan melksoorten en doordat het vrij dik is komt het in warme dranken goed tot zijn recht. Havermelk is veelzijdig, van nature een beetje zoet en neutraal van smaak, waardoor het naadloos aansluit bij de smaak van koffie en thee – Oatly heeft zelfs een versie speciaal voor barista’s!

Amandelmelk: ontbijtgranen

Amandelmelk heeft de ideale consistentie om ’s ochtends over je ontbijtgranen te gieten. Het heeft een zeer lichte textuur en een frisse smaak met nootachtige ondertoon – en het is vaak verrijkt met calcium en vitamine D, E en B12. Met deze vegan verrukking gaat je dag zeker goed van start.

Kokosmelk: curry

Gezien de volle, zoete smaak en het heerlijke aroma kan kokosmelk uit blik veel gerechten net dat beetje extra geven, maar de romige textuur is bijzonder geschikt voor curries. Kokosmelk zit bovendien vol ijzer, vitamines, calcium en allerlei andere goede dingen.

Kokosmelk uit een pak is ook heerlijk om te drinken – het is een smakelijke manier om de hele dag gehydrateerd te blijven.

Sojamelk: bakken

Als je een passie hebt voor bakken, is sojamelk de juiste keuze. Het kan koeienmelk een-op-een vervangen (bonus, geen pus!) en is daarom een makkelijke diervriendelijke optie. Deze rijke en romige vegan melk heeft de textuur en consistentie die nodig is voor je baksels met ongeveer half zoveel vet als koeienmelk, een derde van de calorieën, en nul dierenleed.

Sojamelk is in alle grote supermarkten te vinden.

Cashewmelk: ijs

Cashewmelk is romig en lekker, dus als het bevroren is en door de ijsmachine is gegaan, heeft het een heerlijk, luxe mondgevoel dat geen enkele andere melk kan evenaren.

Waarom stoppen met koemelk?

Melkproductie is wreed. Op melkveebedrijven worden koeien met geweld zwanger gemaakt via kunstmatige inseminatie zodat hun geliefde kalveren bij hen kunnen worden weggehaald en de melk die de natuur voor hun baby’s heeft bedoeld in plaats daarvan door de mens kan worden geconsumeerd. Zowel moederkoeien als hun kalveren raken emotioneel getraumatiseerd wanneer ze van elkaar worden gescheiden. De moeders brullen nog dagenlang wanhopig en de kalveren schreeuwen van verdriet – allemaal voor niets.

Mannelijke kalveren – die door boeren als ‘bijproducten’ worden beschouwd – worden ofwel na de geboorte doodgeschoten ofwel afgevoerd om voor kalfsvlees te worden grootgebracht. Vrouwtjes worden net als hun moeders geconfronteerd met een leven vol herhaalde gedwongen bevruchtingen en verdriet om hun verloren baby’s. Hun lichamen worden tot het uiterste gedreven om elke druppel melk eruit te persen. Tegenwoordig produceren koeien meestal 10 keer meer melk dan ze van nature zouden doen om hun kalveren te voeden.

Door te kiezen voor plantaardige melk in plaats van koemelk voorkom je dat moeders en baby’s bij elkaar worden weggehaald of op andere manieren worden mishandeld. Download ons gratis veganistisch starterspakket om meer te weten te komen over de voordelen van vegan worden en over zuivelvervangers: