Werknemers halen baby-aapjes weg bij hun moeders, sturen stroomstoten door apenpenissen in verdorven lab

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Een zes maanden durend undercoveronderzoek van PETA US naar het Wisconsin National Primate Research Center (WNPRC) – dat bijna 2.000 apen in kale stalen kooien en sombere, raamloze ruimtes houdt – heeft uitgewezen dat zeer intelligente dieren werden verwaarloosd, gek gemaakt door extreme langdurige opsluiting en aangevallen door hun getraumatiseerde kooigenoten.

Ernstige opsluiting, constante stress en verminking

Apen bij het WNPRC brengen elke dag en elke nacht opgesloten in kale metalen kooien door. Ze voelen nooit de warmte van de zon op hun rug of de grond onder hun voeten. Hun autonomie wordt hun ontnomen, waardoor ze niet in staat zijn om beslissingen te nemen over de meest fundamentele aspecten van hun leven. Constante, niet aflatende gevangenschap veroorzaakt bij deze slimme, gevoelige dieren extreem psychologisch leed, waardoor sommigen elkaar en zichzelf verwonden.

Een baby-aapje, Cocoa genaamd door de PETA US-onderzoeker, werd aangevallen door een zwaar gestresste volwassen makaak, wat resulteerde in diepe, pijnlijke snijwonden aan haar gezicht. Maanden later waren haar wonden nog steeds niet volledig genezen en klampte ze zich angstig vast aan haar moeder.

Onverenigbare dieren werden gedwongen om samen te leven in verblijven van slechts een paar vierkante meter, en een aap genaamd Ellie verloor een deel van haar oor in een gevecht met een kooigenoot.

Amputaties van delen van vingers, tenen en staarten waren een veelvoorkomend gevolg van de traumatische verwondingen die apen in het WNPRC opliepen. Een werknemer zei dat sommige van deze zeer intelligente dieren alleen werden gekooid “omdat het klootzakken zijn” die elkaar “verrot slaan” – waarbij volledig werd genegeerd dat de gevechten een gevolg waren van de onnatuurlijke, slechte leefomstandigheden van de apen.

Een gefrustreerde aap, alleen bekend als r12050, verminkte zijn eigen been tot aan de spier. Met niets om zich mee bezig te houden, plukte en krabde hij dwangmatig aan de open wond.

      “We mogen niet zeggen dat ze depressief lijken.”

Zeer intelligente, sociale makaken – die in hun natuurlijke omgeving uitgestrekte graslanden en weelderige bossen verkennen en daarin rondtrekken – ijsbeerden, liepen rondjes en gilden in de nooit aflatende lockdown. Een aap, Sainte genaamd, schommelde voortdurend van links naar rechts, helemaal alleen en diepongelukkig in een kleine kooi.

Wanneer ze niet gewoon werden opgesloten, werden de dieren gebruikt in pijnlijke procedures en experimenten.

Labwerknemers verwezen eufemistisch naar bepaalde apen als “spermadonoren”, maar ze hadden zich zeker niet vrijwillig aangemeld voor het pijnlijke proces. Meestal zijn de dieren voorzien van metalen halsbanden en gebruiken de werkernemers staven die aan de halsbanden worden bevestigd om ze bij de nek uit hun kooi te trekken. De apen worden dan vastgebonden in een stoel om ze in bedwang te houden, en experimentators sturen stroomstoten door hun penissen tot ze ejaculeren.

Er werden veel verschillende soorten experimenten uitgevoerd in deze faciliteit. Eén experimentator fokte apen die geïnfecteerd waren met het Zika- en apenimmunodeficiëntievirus, wat vergelijkbaar is met HIV. Babymakaken werd ’s nachts voedsel onthouden voor “cognitieve tests” en huilden eindeloos toen ze van hun metgezellen werden gescheiden. Een opzichter zei dat de experimentatoren hadden geprobeerd om penseelaapjes – kleine, tere apen – met COVID-19 te besmetten, maar dat er “niets gebeurde”.

Het volledige onderzoek van PETA US is hier te zien.

Ook in Nederland worden apen gebruikt in experimenten – help ze

In het Biomedical Primate Research Centre in Nederland – het grootste primatenlaboratorium en fokcentrum van Europa – worden op elk moment ongeveer 1.500 apen gehouden voor de fokkerij en er wordt op veel van hen geëxperimenteerd. Ze kunnen worden geschoren, getatoeëerd, blootgesteld worden aan het risico op verwondingen als gevolg van drogeren, in fixatiekooien worden geplaatst, worden besmet met slopende ziekten of zelfs worden gedood in het volle zicht van hun soortgenoten.

Dring er bij de regering op aan het gebruik van apen in experimenten te beëindigen: