Zes redenen waarom vegetariërs vegan zouden moeten worden

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Als je tegen een vorm van dierenleed bent, zou je tegen alle vormen van dierenleed moeten zijn.

Veel mensen nemen een vegetarisch voedingspatroon aan omdat ze zich zorgen maken over dieren, maar de extreme wreedheden waarmee dieren in de vleesindustrie worden geconfronteerd, is net zo wezenlijk in de eier- en zuivelindustrie.

Geen enkele kaas is het waard.

Koeien op melkveebedrijven worden onder dwang geïmpregneerd, hun kalveren worden net na de geboorte weggehaald, en vervolgens worden ze aangesloten op industriële melkmachines zodat mensen de melk kunnen drinken die bestemd is voor hun baby’s. Deze cyclus van lijden gaat door totdat ze simpelweg te uitgeput zijn om verder te gaan, waarna ze naar het slachthuis worden vervoerd. Is een blokje kaas dit leed waard wel waard?

Je kunt je vetinname verminderen, cholesterol uit de voeding te verwijderen, en je gezondheid verbeteren.

Eieren en zuivelproducten bevatten veel verzadigd vet en cholesterol, die je slagaders kunnen verstoppen en kunnen leiden tot hartziekten, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Bezorgd over het mislopen van bepaalde voedingsstoffen als je geen zuivelproducten meer eet? Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om gezonde gehaltes aan calcium uit groenten te halen, en veel plantaardige melkproducten zijn versterkt met essentiële vitaminen.

ALLE kippen lijden in de eierindustrie – zelfs degenen op ‘vrije-uitloop’ boerderijen.

Mannelijke kuikens in de eierindustrie worden kort na het uitbroeden gedood omdat ze voor boeren niet van nut zijn – velen van hen worden levend in een hakselaar gegooid. En zelfs op ‘vrije-uitloop’ boerderijen worden kippen meestal in overvolle schuren gehouden en leiden ze stressvolle en onnatuurlijke levens.

U bent wellicht lactose-intolerant en weet het niet eens.

Uit een recent rapport van de Food Standards Agency bleek dat bijna de helft van de onderzochte jongeren een negatieve reactie op koemelk meldde. Dit is echt niet verbazingwekkend als u bedenkt dat koemelk is ontworpen voor baby-koeien, niet mensen, en het geenszins een noodzakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon is. Probeer het te vervangen met een lekker alternatief, zoals soja-, amandel- of havermelk en wellicht voelt u het verschil.

Er is zoveel keus in vegan kaas, yoghurt, boter en melk.

Hebt u de plantaardige melkafdeling onlangs in de supermarkt gezien? Alle groten ketens bieden een groot assortiment aan zuivelvrije desserts, yoghurt en melk. Het aantal opties zal je zeker verrassen. De markt voor vegane kaas groeit gestaag en mayonaise zonder ei is inmiddels in de meest supermarkten te krijgen.

De overgang maken van vegetarisch naar vegan is veel makkelijker dan je denkt. Probeer koeienmelk te vervangen met een plantaardige versie, pak zuivelvrije spread in plaats van boter, en bekijk onze hulpbronnen om je te helpen met vegan koken: