Zal Paus Franciscus’ aankomende bezoek aan Assisi veganistisch zijn?

Voor directe publicatie:

14 september 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PETA UK vraagt Zijne Heiligheid om betrokkenheid bij dieren aan te moedigen door veganistisch te eten ter ere van de heilige Franciscus en Wereldgebedsdag voor de Vrede

Amsterdam – Terwijl Paus Franciscus zich voorbereidt om Assisi te bezoeken op 20 september voor Wereldgebedsdag voor de Vrede, heeft onze zusterorganisatie PETA UK een verzoek aan Zijne Heiligheid: zal hij tijdens zijn bezoek ter ere van Sint Franciscus van Assisi, de patroonheilige van dieren en naar wie de paus is vernoemd, veganistische maaltijden aanvragen?

In een brief die vanochtend aan de paus is verstuurd, geeft PETA UK – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te eten” – aan dat in de leringen van Jezus wordt gesproken over het uitbreiden van liefde en medeleven aan degenen die zwak, kwetsbaar en anders zijn van ons, een lering waarvan PETA betoogt dat het zou moeten gelden voor de miljarden dieren die ieder jaar voor voedsel worden gedood.

“Ervoor zorgen dat geen enkel dier zal lijden of wordt onderworpen aan wreedheid omwille van maaltijden geserveerd op het festival, is in overeenstemming met deze viering van vrede”, schrijft PETA UK’s European Outreach Liaison Harriet Barclay. “We hopen dat door vlees en zuivel te mijden, u de christelijke wereld naar een vriendelijkere toekomst helpt leiden waarin al Gods schepselen worden gerespecteerd.”

In zijn 2015 encycliek Laudato si’, sprak Paus Franciscus over het belang van het goed behandelen van dieren, en schreef: “Elke daad van wreedheid jegens ieder wezen is ‘in strijd met menselijke waardigheid'”. Ook heeft hij milieuzorg voor het voetlicht gebracht – en zoals PETA UK in haar brief opmerkt, is veeteelt een van de grootste bijdragers van de broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken. De vleesindustrie vereist ook enorme hoeveelheden van gewassen om de dieren te voeden die bestemd zijn om te worden gedood voor voedsel – gewassen die in plaats daarvan als voedsel aan ’s werelds hongerige kunnen worden geven.

PETA UK’s brief aan Paus Francis is op aanvraag beschikbaar. Voor meer informatie kunt u terecht PETA.org.uk.

#