Steps, Brunotti en andere grote modemerken verbannen angora voor konijnenwelzijn

Voor directe publicatie:

26 oktober 2016

Contact:

PETA Nederland; [email protected], 0900 235 7382

Nederlandse merken sluiten zich aan bij vele anderen in het weigeren wreed materiaal te verkopen

Amsterdam – Na een PETA-exposé dat onthulde hoe konijnen op angorafokkerijen het uitschreeuwen van de pijn wanneer hun vacht gewelddadig wordt uitgerukt, hebben grote Nederlandse modemerken – inclusief Steps, Brunotti, Claudia Sträter, Didi en The Sting – angora van hun collectie verbannen. Ze sluiten zich aan bij meer dan – waaronder Gap Inc, Calvin Klein, Superdry, H&M en Inditex – die angora hebben gedumpt nadat ze leerden hoe wreed en pijnlijk de productie is hiervan.

“Door het verbannen van angora hebben deze merken een wereld van verschil gemaakt voor konijnen wiens vacht uit wordt gerukt, enkel om een trui te maken”, zegt PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen. “PETA weet dat hun meelevende beslissing andere verkopers, die nog steeds de resten van mishandelde dieren verkopen, zal inspireren en hen in zal laten zien dat de toekomst van mode wreedheid vrij is.”

Het exposé van PETA Azië op bontfokkerijen in China – waar 90 procent van ’s werelds bont en wol is geproduceerd en waar geen straffen staan op dierenmishandeling – laat zien dat konijnen schreeuwen en kwijnen van de pijn wanneer medewerkers hun vacht uitrukken en dat de gevoelige, slimme dieren vaak verdoofd en bewegingsloos in hun kooi blijven liggen na afloop. Ze ondergaan dit proces iedere drie maanden, twee tot vijf jaar lang, voordat hun keel wordt doorgesneden en ze worden gevild. Konijnen wiens vacht wordt geknipt of geschoren lijden ook wanneer medewerkers hen immobiliseren door hen strak aan hun voor- en achterpoten vastbinden – een angstaanjagende ervaring voor ieder prooidier. Alle konijnen die gebruikt worden voor hun vacht brengen hun levens eenzaam door in kale, draadstalenkooien zonder enige bedekking of gezelschap.

Daarnaast hebben foto’s en videobeelden die zijn vrijgegeven door PETA US onthuld dat konijnen op angorafokkerijen die als “humaan” bestempeld waren basisverzorging werd ontzegd, zowel als verlichting van hitte in meer dan 37 graden en het lijden aan luchtweginfecties en oog- en oorinfecties.

Voor meer informatie, bezoek alstublieft PETA.nl.