Allereerste alpacawolreportage: werknemers binden dieren vast, rekken ze uit en verwonden ze, waardoor ze overgeven

Voor onmiddellijke publicatie:

1 juni 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

ALLEREERSTE ALPACAWOLREPORTAGE: WERKNEMERS BINDEN DIEREN VAST, REKKEN ZE UIT EN VERWONDEN ZE, WAARDOOR ZE OVERGEVEN

Undercoveronderzoek van PETA US in Peru toont alpaca’s die bloeden en het uitschreeuwen van de pijn en angst

Amsterdam – Een undercoveronderzoek van PETA US, het eerste in zijn soort, naar Mallkini – ’s werelds grootste particuliere alpacahouderij in Peru – heeft onthuld dat werknemers tegenstribbelende, schreeuwende alpaca’s bij de oren vasthielden terwijl ze hardhandig werden geschoren met elektrische tondeuses, waardoor sommigen uit angst braakten. Ze wierpen de alpaca’s – waarvan sommige zwanger waren – op tafels, bonden ze vast aan een middeleeuws ogend vasthoudapparaat en trokken er hard aan, waardoor hun poten bijna uit de kom schoten. Door het snelle, ruwe scheren liepen de dieren snijwonden op en bloedden ze uit diepe wonden, die werden dichtgenaaid zonder voldoende pijnverlichting.

Als reactie stopt Esprit geleidelijk met alpacawol en hebben Gap Inc (eigenaar van Banana Republic, Athleta en andere merken) en H&M Group (eigenaar van acht merken) als eerste stap de banden verbroken met Mallkini’s moederbedrijf, Michell Group, de grootste exporteur van alpacawol. PETA US vraagt de Peruaanse autoriteiten om een onderzoek in te stellen naar mogelijke schendingen door Mallkini van de dierenbeschermingswetten van het land.

“Dit PETA US-onderzoek onthult het gewelddadige scheren waardoor alpaca’s bloedend en schreeuwend achterblijven”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “Wij dringen er bij alle detailhandelaren op aan deze kwetsbare dieren te beschermen door alpacawol te verbannen en roepen consumenten op om geen wreed geproduceerde alpacawolartikelen te kopen.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons zijn om te dragen” – merkt op dat de productie van alpacawol naast het veroorzaken van immens leed bij zachtaardige alpaca’s ook verschrikkelijk is voor de planeet. De Higg Materials Sustainability Index rangschikte alpacawol als het op één na meest milieubelastende materiaal na zijde en merkte op dat het zes keer zo schadelijk is als polyester en meer dan vier keer zo schadelijk als modal, viscose, rayon, lyocell, acryl en andere vegan materialen.

PETA verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#