Als Je Dit Een Hond Niet Wilt Aandoen, Waarom Dan Wel Een Vis?

Voor directe publicatie:
11 april 2007
 
Contactpersoon:
Karen Chisholm (PETA Europa) +44 (0)20 7357 9229, toestel 229 (Engels)

Shirley Manson Onthult ?De Rest van Uw Bontjas? in een Confronterende Advertentie
 
Schotland ? In de nieuwe advertentie van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) is sexy Shirley Manson van de rockband Garbage dressed to kill in een beeldschone Stella McCartney avondjurk. Maar de zangeres houdt een gruwelijk accessoire ? een gevilde vos ? omhoog, naast de woorden ?Hier is de Rest van Uw Bontjas?. Op aangrijpende wijze probeert Shirley consumenten te laten zien dat iedere bontjas, bontkraag of bontrand wordt gemaakt van levende dieren die verschrikkelijk lijden. Honderden exemplaren van de confronterende advertentie zijn al opgehangen in Manson’s geboorteplaats, het Schotse Edinburgh.
 
Shirley’s advertentie ? geschoten in Los Angeles door topfotograaf Frank W. Ockenfels ? toont de harde werkelijkheid die bontreclames en modepagina’s graag verbergen. ?Ik geloof sterk in de ethische behandeling van dieren?, vertelt Shirley. Ze bedankt dan ook haar fans die haar alert hebben gemaakt op dierenleed. ?Veel van mijn fans zijn erg pro-dierenrechten en vroegen regelmatig of het bont dat ik droeg echt was. Ze waren soms echt gekwetst en ik moest hen geruststellen met: ?nee, het is ok‚, het is nepbont, maak je geen zorgen?. Door hen ben ik me hier heel bewust van geworden en ik ben ze erg dankbaar dat ze mijn aandacht hierop hebben gevestigd.? De Schotse zangeres, die nu in Los Angeles woont, werkt momenteel aan haar eerste soloalbum.

Op Europese en Amerikaanse pelsdierfokkerijen brengen dieren hun hele leven door in krappe vieze kooien waar ze krankzinnig worden, om daarna gedood te worden door middel van vergiftiging, vergassing, door elektrocutie of het breken van hun nek. Een undercoveronderzoek heeft onthuld dat in China ? nu ’s werelds grootste exporteur van bont ? miljoenen honden en katten omwille van hun vacht worden neergeknuppeld, opgehangen, met draadijzeren stroppen worden gewurgd en de keel wordt doorgesneden om dood te bloeden. Dit bont wordt vaak opzettelijk onjuist gelabeld als bont van andere diersoorten.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl. Een voorbeeld van de advertentie is bijgevoegd. Een exemplaar in hogere resolutie is bij [email protected] op te vragen.