Australische koeien pijnlijk afgeslacht in Indonesische slachthuizen

Australische koeien pijnlijk afgeslacht in Indonesische slachthuizen

Amsterdam – PETA heeft een gloednieuwe reportage uitgebracht waaruit blijkt dat Australische koeien die naar slachthuizen in Indonesië worden geëxporteerd, doodsangsten uitstaan als ze door arbeiders in stukken worden gehakt.

Uit de videobeelden, die in april en mei in zeven willekeurig gekozen slachthuizen zijn opgenomen, blijkt dat koeien in dwangboxen worden gestopt en meerdere malen met een schietmasker worden beschoten voordat hun keel uiteindelijk wordt doorgesneden. Maar de werknemers slaagden er vaak niet in de dieren doeltreffend te verdoven, en in één geval prikten ze herhaaldelijk met stalen staven in een stier en verdraaiden ze zijn staart keer op keer om hem te dwingen op te staan, zodat een werknemer hem opnieuw kon neerschieten. De staart van het rund was zo ernstig gebroken dat een arbeider klaagde dat het verdraaien ervan geen reactie meer opleverde. In sommige slachthuizen werden de koeien helemaal niet verdoofd – zij werden in een door de Australische regering goedgekeurde dwangbuis gestopt en hun kelen werden doorgesneden.

De arbeiders trapten ook op koeien en trokken aan hun staarten om te zien of ze nog bij bewustzijn waren nadat hun keel was doorgesneden. Op de beelden is te zien hoe een dier wiens kop aan zijn nek bungelde, uitzinnig van angst en pijn spartelde terwijl een arbeider het vlees afhakte dat nog over was om zijn kop af te snijden. Koeien die nog bij bewustzijn waren werden tot wel 12 minuten lang achtergelaten om weg te kwijnen in plassen van hun eigen bloed.

“De levende-exportindustrie is de leerindustrie, en iedereen die nog steeds vlees eet of huiden draagt van deze dieren is medeplichtig aan hun mishandeling”, zegt PETA campagne-adviseur Mimi Bekhechi. “PETA roept het publiek op om te helpen koeien een verschrikkelijke dood te besparen door vegan te worden.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te eten of te dragen” – merkt op dat dieren in de vee-exportindustrie worden gefokt, vervoerd en gedood in smerige, overvolle omstandigheden die een broedplaats zijn voor ziekten zoals COVID-19, SARS, MERS, en vogel- en varkensgriep.

Bezoek voor meer informative PETA.nl of volg de groep op Twitter of Facebook.

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

#