Baby-Orka Nog Steeds In Dolfinarium Harderwijk

Contact:
Dr. Tanja Breining +49 (0)7156 / 17828-30; [email protected]
Melitta T”ller +49 (0)7156 178 28-27; [email protected]

BABY-ORKA NOG STEEDS IN DOLFINARIUM HARDERWIJK
PETA wil vrijheid voor Morgan

Amsterdam ? Een paar maanden geleden ving Dolfinarium Harderwijk een zieke baby-orka voor de kust van Nederland. Op dat moment verklaarde het dolfinarium dat de orka (genaamd Morgan) in het wild zou worden vrijgelaten zodra ze was hersteld. De jonge orka is nu in goede gezondheid, maar er is geen enkel bericht over haar vrijlating. De directeur van het dolfinarium reageerde niet op een schriftelijk verzoek van PETA Duitsland om de orka vrij te laten, maar men liet in een verklaring weten dat momenteel overleg plaatsvindt met internationale deskundigen over de beste oplossing.

“Wij denken dat de internationale deskundigen op winst beluste orka-trainers kunnen zijn”, zegt Dr. Tanja Breining, de zeebioloog van PETA Duitsland. De organisatie vreest dat het dolfinarium de baby-orka verkoopt aan een dierenpark in Antibes, een wildlife park in Tenerife of een SeaWorld themapark in de Verenigde Staten. Vrouwelijke orka’s worden in zulke parken vaak gebruikt in shows, omdat ze minder agressief en minder gevaarlijk zijn voor trainers dan mannelijke orka’s. PETA Duitsland roept de internationale gemeenschap op om een online petitie te ondertekenen die verzoekt om de vrijlating van Morgan.

In het wild zwemmen orka’s tot wel 160 kilometer per dag en kunnen ze tot een diepte van enkele honderden meters duiken. Ze leven in grote sociale groepen en communiceren met elkaar. In zeeaquaria kunnen orka’s alleen maar eindeloos cirkels zwemmen in ruimtes die voor hen niet meer zijn dan een badkuip. Dit belemmert het overgrote deel van hun natuurlijke gedrag. Orka’s in gevangenschap uiten hun frustratie vaak via agressie ? soms met dodelijke gevolgen.


#