Beelden: instantie geeft miljoenen uit om apen bang te maken met ‘slangen’ en ‘spinnen’

Voor onmiddellijke publicatie:

25 februari 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244 [email protected]

BEELDEN: INSTANTIE GEEFT MILJOENEN UIT OM APEN BANG TE MAKEN MET ‘SLANGEN’ EN ‘SPINNEN’

PETA US eist dat NIH een einde maakt aan dertig jaar ‘angstexperimenten’ op apen met hersenletsel

Amsterdam – Vandaag heeft PETA US nooit eerder vertoonde videobeelden vrijgegeven waarop is te zien dat apen met hersenletsel worden geterroriseerd met rubberen slangen en spinnen in een laboratorium van de National Institutes of Health (NIH) in Maryland in de VS.

In de afgelopen 30 jaar heeft het NIH-laboratorium tientallen miljoenen dollars aan belastinggeld ontvangen – in de afgelopen 13 jaar alleen al $36 miljoen – voor deze zogenaamde ‘psychologie-experimenten’. Buiten het zicht van het publiek snijden proefnemers in de koppen van de apen, zagen ze een stuk van hun schedel af om hun hersenen bloot te leggen en injecteren ze ze vervolgens met gifstoffen om permanent en traumatisch hersenletsel te veroorzaken. Bij sommige apen wordt een deel van de hersenen uitgezogen of verbrand. De dieren worden alleen in een kleine metalen kooi geplaatst en proefnemers maken ze met opzet bang met rubberen slangen en spinnen, bewegende houten slangen en nepspringspinnen. Uiteindelijk worden ze gedood. Na dertig jaar apen te hebben gemarteld en gedood heeft het laboratorium niet één behandeling of remedie voor de mens ontwikkeld.

PETA US eist dat NIH dit laboratorium sluit, deze proeven beëindigt en in plaats daarvan geld steekt in superieure, niet-dierlijke onderzoeksmethoden die de mens ten goede komen.

“Terwijl mensen wachten op behandelingen voor dodelijke ziektes zuigt een van de meest vooraanstaande gezondheidsinstanties ter wereld bij apen delen van de hersenen uit en maakt ze bang met ‘slangen’ en ‘spinnen'”, zegt dr. Julia Baines, science policy advisor bij PETA UK. “NIH moet dit afschuwelijke laboratorium sluiten en de apen die nog in leven zijn naar opvangcentra overbrengen.”

Alle primaten zijn van nature bang voor slangen – en tijdens de experimenten reageren de apen door te verstijven, zich af te wenden, aan de tralies van de kooi te schudden of onderdanig gedrag te vertonen.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren – merkt op dat apen ook in Nederland worden gekweld en gedood. Bij het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk worden ongeveer 1.500 apen gehouden om mee te fokken, en op vele daarvan wordt geëxperimenteerd. Ze kunnen worden geschoren, getatoeëerd, gedrogeerd waardoor ze zich makkelijker kunnen verwonden, in krappe kooien worden geplaatst, besmet met slopende ziekten of zelfs worden gedood in het volle zicht van hun metgezellen.

De brief die PETA US aan NIH heeft gestuurd is hier te vinden.  Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#