Best Kept Secret Festival Onder Vuur Door Dierenrechtenorganisatie

Voor directe publicatie:
2 juni 2015

Contact:
PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PETA roept op tot het afblazen van controversiële ‘sleepover safari’ feesten voor bezoekers Best Kept Secret Festival in Safaripark Beekse Bergen

Amsterdam – Naar aanleiding van het organiseren van ‘safari sleepover’ evenementen door Best Kept Secret Festival in Safaripark Beekse Bergen, stuurde PETA deze ochtend een dringende brief om de festivalorganisatie te verzoeken om deze traumatiserende evenementen af te blazen.

Zoals de organisatie in de brief naar Rense van Kessel schrijft, de managing director van Friendly Fire, wat Best Kept Secret Festival organiseert, tijdens vergelijkbare evenement in de London Zoo in Engeland probeerde een persoon onder andere naar verluid bier over een tijger te gieten, een andere persoon probeerde zich uit te kleden en het verblijf van de pinguïns binnen te dringen en iemand anders viel en sloeg daarbij ‘per ongeluk’ een vogel, en andere incidenten. Zoals is te zien op de website van het evenement wordt het toegestaan voor bezoekers om tussen de wilde dieren te lopen en wakker te worden met apen en olifanten, en op de website van AirBnB – waar de kaartjes voor het evenement worden verkocht – is zelfs te zien dat het is toegestaan voor bezoekers om te roken op het terrein. Naast het feit dat dit dieren in gevaar brengt, verstoort het toelaten van bezoekers buiten normale openingstijden het gebruikelijke slaapritme van de dieren – helemaal als ze zich gedragen op en manier die stress veroorzaakt bij de dieren.

Andere gevaarlijke voorvallen bij vergelijkbare evenementen in dierentuinen zijn onder andere een man die met enkele baby pinguïns knuffelde en een ander voorval waarbij een man een medewerker vroeg, “Met welke pinguïn kan ik vechten?”.

“Het publiek zou zich moeten afvragen wat de prioriteiten zijn van Safaripark Beekse Bergen wanneer zij de dieren mogelijk in gevaar willen brengen voor het verdienen van een paar euro’s door ‘sleepover safari’ evenementen te faciliteren”, zegt PETA voorlichter Tim Zijlstra. “PETA roept Best Kept Secret op om het beste voor de dieren te doen – wat betekent dat ze niet betrokken zouden moeten zijn bij de stressvolle ‘sleepover safari’ evenementen in Safaripark Beekse Bergen.”

PETA’s brief aan Best Kept Secret Festival is hieronder beschikbaar. Ga naar PETA.nl voor meer informatie over dieren die gebruikt worden voor entertainment.

Geachte heer van Kessel,

Ik schrijf u namens PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Nederland, een zusterorganisaties van PETA US – de grootste dierenrechtenorganisatie in de wereld – om uw betrokkenheid bij de ‘sleepover safari’ evenementen te heroverwegen. Tijdens een vergelijkbaar evenement dat recentelijk werd gehouden in de London Zoo in Groot Brittannië, waren bezoekers blijkbaar in staat om de dieren te verstoren en stampten naar verluid vlinders op de grond. Er werd verslag gelegd van een persoon die probeerde bier over een tijger te gieten en een ander persoon kleedde zich uit en probeerde daarna de pinguïn-afdeling binnen te komen.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat de aanwezigheid van dierentuinbezoekers tijdens normale openingstijden een schadelijke invloed kan hebben op het dierenwelzijn. ‘Sleepover safari’ evenementen, dat plaatsvinden buiten de normale openingstijden, terwijl dieren normaalgesproken zouden rusten, zullen waarschijnlijk een nog grotere negatieve invloed hebben op het dierenwelzijn, in het bijzonder als bezoekers zich op een manier gedragen die stress veroorzaakt bij dieren.

Dierentuinen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de dieren voor wie ze zorgdragen, en ze moeten dit als prioriteit stellen. Deze evenementen – die een hele avond en nacht in beslag nemen, waarbij bezoekers op het terrein slapen waar de dieren rusten en wonen en vrijwel gegarandeerd de dieren verstoren – plaatsen winstcijfers voor het welzijn van dieren.

We verzoeken de organisatie van Best Kept Secret Festival om zich van ‘sleepover safari’ feesten te distantiëren. Kan ik uw reactie rekenen over dit belangrijke onderwerp? U kunt contact met mij opnemen via [email protected] of via 0900-235 7382.

Met vriendelijke groet,

Tim Zijlstra
Namens PETA Nederland