Brussel: ‘Schapen’ Verzamelen Voor De Australische Ambassade

PETA hoopt dat deze mensenrennen de wreedheden van de stierenrennen blootleggen.

Voor onmiddellijke publicatie:
29 juni 2004

Contactpersonen:
Marielle Hendrichs, 0900 ? 235 7382, [email protected]
Sean Gifford, +44 20 7357 9229, toestel 230 

Pamplona, Spanje ? vier Nederlandse vrouwen zijn onderweg naar Spanje om zich aan te sluiten bij een internationale groep van ongeveer 300 supporters van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). In het kader van de derde jaarlijkse ‘mensenrennen’ op 5 juli aanstaande hollen zij door de straten van Pamplona, twee dagen voor de stierenrennen in deze stad. De meesten dragen niet meer dan een rode sjaal en plastic horens op het hoofd. Met dit alternatief willen de ‘naaktlopers’ toeristen informeren over het in paniek door de straten jagen van doodsbange dieren, die later op de dag gemarteld en afgeslacht worden in de arena.

PETA-supporters hebben de burgemeester van Pamplona schriftelijk gevraagd deze feestelijke, naakte mensenrennen als nieuwe traditie te omarmen en het gebruik van stieren te stoppen. De stieren zijn doodsbang tijdens deze beproeving, waarbij ze vaak ernstige verwondingen oplopen op de gladde straten. Ondanks de groeiende minachting van Spanjaarden voor stierengevechten, nog eens onderstreept door de recente beslissing van de gemeentereaad van Barcelona om deze primitieve bloedsport te verbieden, en ondanks de duizenden klachten vanuit alle hoeken van de wereld die het kantoor van de burgemeester van Pamplona hebben overstroomd, heeft zij niet op het verzoek van PETA gereageerd.

Het stierenrennen is een toeristische trekpleister, maar de meeste bezoekers hebben geen enkel idee van de wreedheden waaraan de stieren voor, tijdens en na de rennen blootstaan. Met elektrische stroomprikkers en vlijmscherpe stokken worden de dieren bewerkt en bang gemaakt, zodat ze in blinde paniek op hol slaan. Bij hun pogingen om deze martelingen te ontvluchten, lopen zij zware kneuzingen, snijwonden en gebroken botten op. Na afloop volgen de gevechten in de arena. Hierbij worden de stieren vaak opzettelijk verzwakt door ze te verdoven en af te ranselen, waardoor ze makkelijker te doden zijn. Ook wordt er vaseline in de ogen gewreven, zodat ze zich slechter tegen de aanvallen van hun beulen kunnen verweren.  Volgens de New York Times gaat minimaal 90 procent van de toeristen nooit meer terug naar een stierengevecht als ze eenmaal getuige zijn geweest van de dierenfolteringen.

?We hopen dat onze mensenrennen het wrede stierenrennen een halt toe roept?, zegt Dawn Carr, directeur van PETA Europa. ?Als toeristen wisten hoe erg deze dieren lijden, zouden ze hun koffers pakken en vertrekken?.

Dit jaar doen er tweemaal zoveel mensen mee aan de naakte ‘mensenrennen? als aan die van vorig jaar, die veel aandacht kreeg van de internationale media. Onder de deelnemers bevinden zich lopers uit Canada, de Verenigde Staten en uit praktisch ieder Europees land, waaronder de Oekra‹ne, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Belgi‰, Itali‰, Rusland, Slowakijke, Hongarije, Frankrijk en Spanje. Beelden van de mensenrennen van vorig jaar zijn te zien op RunningOfTheNudes.com.


#