De demonstratie is één van de honderden acties wereldwijd in PETA’s actiemaand om winkeliers ervan te weerhouden Australisch wol te gebruiken tot het verminken en exporteren van levende schapen stopt.

Voor onmiddellijke vrijgave:
23 maart 2005

Contactpersonen:
Jodi Ruckley (PETA) +44 (0)20 7357 9229, toestel 234

Den Haag – Geblinddoekt en met posters waarop de tekst “Benetton sluit ogen voor dierenleed” staat, zullen leden van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) zich verzamelen voor de winkel van Benetton in de Passage, om flyers uit te delen aan potentiële klanten. De flyers tonen de vreselijke mishandeling van lammeren en schapen in de Australische wolindustrie. De actie maakt deel uit van een intensieve internationale campagne om de winkelketen ervan te overtuigen dat ze moeten stoppen met de verkoop van kleding die Australische wol bevat, tot er een eind wordt gemaakt aan de gruwelijke behandeling genaamd ‘mulesing’ (levend villen) en het exporteren van levende schapen:

Datum: 24 maart 2005
Tijd: 17.00 – 18.00 uur
Plaats: Passage 54-62, Den Haag 

‘Mulesing’ is een wrede verminking waarbij Australische boeren grote scharen gebruiken om lappen huid van het achterwerk van lammeren af te snijden zonder enig gebruik van pijnstillers. Dit wordt gedaan om op een snelle en goedkope manier te voorkomen dat maden zich in de huidplooien kunnen nestelen en zich een weg naar binnen kunnen eten, ofschoon er meer beschaafde en humane manieren zijn om deze aandoening te voorkomen. Zodra hun wol niet langer nodig is, worden miljoenen schapen op open schepen door weer en wind vervoerd naar het Midden-Oosten. Gedurende dit transport hebben zij nauwelijks genoeg ruimte om zich om te draaien of om comfortabel te kunnen liggen. Duizenden schapen sterven door ondervoeding, gebrek aan verzorging bij ziektes, ernstig letsel en vertrapping door andere dieren. Zieke schapen worden levend in ‘gehaktmolens’ gegooid, of overboord voor de haaien. De schapen die deze slopende reis hebben overleefd worden afgemaakt met het doorsnijden van hun keel, terwijl ze nog steeds volledig bij kennis zijn.

Nadat zij jarenlang de Australische overheid heeft gevraagd een eind te maken aan deze wreedheden, heeft PETA in oktober 2004 een internationale boycot aangekondigd tegen Australisch wol. PETA heeft al steun gekregen van gerenommeerde winkeliers zoals Abercrombie & Fitch in de Verenigde Staten en George en New Look in Groot-Brittannië. Benetton weigert echter te reageren op verzoeken van PETA.

“De ‘united colours’ van Benetton worden steeds roder”, aldus Jodi Ruckley, Campagne Coördinator van PETA Europe. “Als Benetton geen bloed van miljoenen schapen meer aan zijn handen wil hebben, moet het bedrijf weigeren om nog langer kleding te verkopen die van Australisch wol is gemaakt.”

PETA spoort klanten aan om Benetton te boycotten tot het bedrijf stopt met het gebruik van Australisch wol en bombardeert Benetton met wereldwijde reclamecampagnes en protesten zodat het publiek bewust wordt van Benettons goedkeuring van wreedheden. Ga voor meer informatie naar www.UnitedCrueltyOfBenetton.com of www.SaveTheSheep.com.

#

Multinational houdt dieren gevangen voor het testen van honden- en kattenvoer

Voor onmiddellijke uitgave:
12 augustus 2004

Contactpersonen:
Sean Gifford +44 (0) 20 7357 9229, toestel 226
Dawn Carr +44 (0) 20 7357 9229, toestel 224

Rotterdam ? Activisten in gevangenispakken met katten- en hondenmaskers zullen zichzelf in hokken proppen om daarmee het lijden te illustreren van dieren die worden verwaarloosd en gedood in primitieve tests uitgevoerd door het dierenvoerbedrijf Iams (dat ook Eukanuba produceert), onderdeel van Procter & Gamble (P&G). Bezorgde PETA-leden en consumenten van honden- en kattenvoer zullen ook demonstreren. Tevens worden videobeelden getoond van de vreselijke omstandigheden bij een contractlaboratorium van Iams.

Datum: 13 augustus
Tijd:     12 uur precies
Plaats:  Proctor and Gamble Headquarters, Watermanweg 100

Een recent undercoveronderzoek van PETA bracht verschrikkelijke omstandigheden boven water bij een laboratorium in de Verenigde Staten dat in opdracht van Iams werkte. Er werden minstens 27 honden ‘vernietigd’, terwijl anderen overleden aan aandoeningen die niet werden behandeld. Dit alles ondanks de verzekering van Iams dat er bij geen enkele Iams-test ooit opzettelijk dieren zouden worden gedood. Andere activiteiten van Iams waren even gruwelijk. Een informant bij een laboratorium in Oostenrijk maakte er melding van dat honden die worden gebruikt regelmatig worden geschopt en geslagen door een vivisector, wiens salaris zou worden gefinancierd door Iams. Veel honden werden neurotisch door opsluiting in te kleine betonnen cellen voor periodes tot zeven jaar. Het PETA-onderzoek in het laboratorium van Iams bracht ook de volgende zaken boven water:

? Honden die voor onbepaalde tijd opgesloten zaten in kleine kooien en kerkerachtige ruimtes;
? Honden wiens stembanden operatief werden verwijderd zodat ze niet konden blaffen;
? Honden die te lijden hadden van onbehandelde oorinfecties, rotte tanden en gewonde poten;
? Meldingen van medewerkers van een levend, jong katje dat door een afvoer werd gespoeld;
? Doodsbange, vervreemde dieren die als een klein hoopje in hun kooien zitten;
? Kennels die veel te warm zijn tijdens de zomer en rond het vriespunt liggen in de winter;
? Honden die via buisjes in hun keel onder dwang plantaardige olie moeten slikken.

“Iams houdt op wrede wijze honden en katten gevangen voor proeven, terwijl het bedrijf de consument voorliegt over zijn zorg voor dieren”, aldus PETA Europe Director of European Campaigns Sean Gifford. “Voer voor huisdieren dient thuis te worden getest, niet op opgesloten, eenzame honden en katten in laboratoria verborgen voor het oog van het publiek.”

PETA?s campagne tegen Iams kreeg onlangs steun van de bekende Nederlanders Henny Huisman en Henk Bres. Zij zwaaiden met een bord waarop staat: ?Iams: We Won?t Buy While Dogs and Cats Die?, en poseerden met hun eigen goedverzorgde honden voor exclusieve foto?s, verkrijgbaar bij PETA.nl.

Beelden van hoge kwaliteit van dieren in de contractlaboratoria van Iams zijn beschikbaar op de website. Bezoek voor meer informatie de PETA website IamsCruelty.com.

#