Demonstranten beelden ‘plaats delict’ uit voorafgaand aan stierenrennen

Voor onmiddellijke publicatie:

5 juli 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

DEMONSTRANTEN BEELDEN ‘PLAATS DELICT’ UIT VOORAFGAAND AAN STIERENRENNEN

PETA-scène hekelt de jaarlijkse mishandeling en het doden van stieren in Pamplona

Amsterdam – Vandaag hebben tientallen aanhangers van PETA en de Spaanse dierenbeschermingsgroep AnimaNaturalis, uitgerust met borden die verkondigen: “Stieren gedood in Pamplona. Stop stierenvechten”,  een ‘plaats delict’ afgezet met gele tape op het Plaza Consistorial in Pamplona, Spanje. De activisten – die van over de hele wereld naar de stad afreisden – lagen halfnaakt binnen de contouren van stieren om toeschouwers eraan te herinneren dat stieren zijn gemaakt van vlees, bloed en botten – en net als wij angst en pijn voelen.

Het protest vindt plaats voorafgaand aan het beruchte stierenrennen in de stad, waarbij doodsbange stieren door de straten worden gejaagd naar de arena, waar ze worden doodgemarteld.

© Esa Ennelin

(Foto: Esa Ennelin)

Foto’s zijn ook hierhier en hier beschikbaar.

“Het is 2019 en geen enkel levend wezen zou langzaam doodgestoken moeten worden voor het ziekelijke genoegen van een luidruchtige menigte”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA en de rest van de wereld walgen ervan dat Pamplona zijn eigen naam blijft besmeuren met dit middeleeuwse, met bloed doordrenkte evenement at niet meer van deze tijd is.”

Meer dan 125 Spaanse steden hebben afgekondigd anti-stierenvechten te zijn. Maar in Pamplona worden doodsbange stieren gedwongen om door smalle straatjes te rennen op weg naar een gewelddadige dood in de arena, waarbij ze onderweg vaak uitglijden en vallen. Eenmaal daar beschimpen mannen elke stier, putten hem uit en steken hem neer met een lans en verschillende harpoenachtige banderillas totdat hij verzwakt raakt door bloedverlies. De matador steekt het uitgeputte dier vervolgens met een zwaard neer en als de stier niet meteen sterft, worden er andere wapens gebruikt om zijn ruggenmerg door te snijden. Veel stieren zijn verlamd maar nog bij bewustzijn als hun oren of staart worden afgesneden om aan de matador te worden gegeven als trofeeën.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor amusement” –verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur is. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#