Den Haag: Geblinddoekte Activisten Protesteren Tegen Benetton Vanwege Wreedheden Tegen Schapen

Kudde ‘schapen’ protesteert tegen het barbaarse ?mulesing? en de export van levende schapen

Voor onmiddellijke vrijgave:
29 November 2004

Contactpersonen:
Andrew Butler (PETA Europe Ltd.): +44 20 7357 9229 ext 230

Den Haag ? op dinsdag zullen het winkelende publiek en bezoekers van de Australische ambassade in Den Haag worden geconfronteerd met een vreemd tafereel – een kudde ‘schapen’. Leden van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA Europe Ltd.) zullen dan protesteren tegen de wrede praktijken in de Australische wolindustrie. Ten eerste tegen het zogenaamde ?mulesing?, waarbij het vlees van het achterste van een lammetje wordt weggesneden. Dit als een goedkope en wrede manier om ?flystrike? te voorkomen. (Dit is een aandoening waarbij vliegen hun eieren in de vacht van de schapen leggen, waarna de uitgekomen larven het schaap levend beginnen op te eten). En ten tweede tegen de export van levende schapen vanuit Australi‰ naar het Midden-Oosten:

Datum: Dinsdag, 30 november
Tijd: 12.00 uur  tot 13.00 uur
Plaats: Australische Ambassade, Carnegielaan 4, Den Haag

Door de internationale ?Australian Wool Campaign? van PETA Europe komen mensen meer te weten over ‘mulesing’. Australische boeren verminken lammeren zonder pijnstillers, door ze ondersteboven aan een metalen rek vast te maken en repen vlees uit hun achterste te snijden, om zo littekenweefsel te cre‰ren ter voorkoming van ?flystrike?. Na zo’n ingreep kunnen de dieren dagenlang niet lopen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat ze lijden aan extreme pijnen en zelfs depressie. Wanneer de wolproductie van de schapen begint af te nemen, worden miljoenen schapen op open schepen door weer en wind verscheept naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en andere landen, waar op markten hun kelen worden doorgesneden, terwijl ze nog  volledig bij bewustzijn zijn. Zieke en gewonde schapen, die als loutere vracht worden behandeld, worden levend overboord voor de haaien gegooid of levend in een soort vleesmolen gestopt.

‘Mulesing’, dat alleen wordt gedaan in Australi‰, alsmede de duur en wreedheid van de export van levende schapen vanuit Australi‰, maakt de Australische wolhandel (die de grootste ter wereld is) tot een zorgwekkende aangelegenheid. Afgelopen maand besloot de Amerikaanse kledinggigant Abercrombie & Fitch om een voorbeeld te stellen aan andere bedrijven, door mee te doen aan de boycot van Australische Merinos-wol, totdat deze praktijken een halt worden toegeroepen.

“De behandeling van schapen in Australi‰ is een schande?, aldus Andrew Butler (campagneco”rdinator bij PETA Europe). ?Meevoelende mensen kopen geen wol als ze meer te weten komen over de verminkingen en de export van levende schapen, die vandaag nog zouden kunnen stoppen.”

PETA organiseert dezelfde soort demonstraties in steden in Europa en de Verenigde Staten, waaronder (deze week) Brussel, Parijs en Los Angeles.  Voor videobeelden van ‘mulesing’, de export van schapen en voor meer informatie, surf naar www.SaveTheSheep.com.

#