DOLCE & GABBANA ONDER VUUR NADAT VIDEO NERTSENLEED OP SMERIGE FOKKERIJEN AANTOONT

Voor onmiddelijke publicatie:
16 maart 2018

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

DOLCE & GABBANA ONDER VUUR NADAT VIDEO NERTSENLEED OP SMERIGE FOKKERIJEN AANTOONT
Nieuwe reportage onthult poelen uitwerpselen vol maden op Canadese nertsenfokkerijen

Amsterdam – Gewapend met een nieuwe reportage die aantoont dat nertsen op vijf Canadese fokkerijen onder erbarmelijke omstandigheden leven roept PETA Dolce & Gabbana op – dat tassen, schoenen en jassen van nertsenbont verkoopt, alsook andere bontartikelen – om zich bij Giorgio Armani, Jimmy Choo, Gucci, Michael Kors en vele andere toonaangevende ontwerpers en merken aan te sluiten door bont in de ban te doen.

De reportage, gemaakt op basis van beelden die zijn vastgelegd door een ooggetuige genaamd Malcolm Klimowicz, onthult dat nertsen op deze fokkerijen worden samengepropt in kleine kooien met een draadgazen bodem die in hun poten kerft. De kooien zijn bedekt met spinnenwebben en roest, en hopen uitwerpselen en poelen afval vol met maden rotten weg onder de poten van de dieren. De overvolle omstandigheden leiden tot gevechten, letsel en zelfs de dood. Een aantal nertsen had geen oren meer, op de kop van één dier zat een open zweer en anderen moesten over het ontbindende lichaam van een dode kooigenoot klimmen.

“Wanneer zoveel ontwerpers en merken, waaronder Giorgio Armani, Gucci en Michael Kors, warme en stijlvolle diervrije stoffen omarmen, is het voor Dolce & Gabbana onredelijk om zich te blijven vastklampen aan dierenbont”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Deze nieuwste reportage toont opnieuw aan dat bontjassen, -kragen en -manchetten gevoelige dieren veroordelen tot een ellendig leven in kleine, vuile draadgazen kooien op pelsdierfokkerijen.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt dat “dieren niet van ons zijn om te dragen” – merkt op dat nertsen solitaire, semi-aquatische dieren zijn die in de natuur wel honderden hectaren moerasgebied kunnen bewonen. Maar op pelsdierfokkerijen worden ze beperkt tot overvolle kooien zonder voldoende ruimte om zichzelf te wassen, te nestelen, voor hun jongen te zorgen en te rusten. De reportage toont aan dat de dieren wanhopig heen en weer lopen of knagen aan de roestige bedrading van de kooien – tekenen van ‘zoochosis’, of waanzin door gevangenschap.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#