Ezelslachting verboden na onderzoek PETA Azië naar ejiao

Voor onmiddellijke publicatie:
3 maart 2020

Contactgegevens:
Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

EZELSLACHTING VERBODEN NA ONDERZOEK PETA AZIË NAAR EJIAO

Kenia verbiedt het slachten en exporteren van ezels naar China, waar hun ingekookte huid wordt gebruikt voor geneeskunde, cosmetica en zoetwaren

Amsterdam – Nadat een PETA Azië-onderzoek naar de door de overheid goedgekeurde slachthuizen in Mogotio en Naivasha, Kenia, onthulde dat werknemers gewelddadig ezels sloegen die werden gedood voor een traditioneel Chinees medicijn dat bekend staat als ejiao, heeft de staatssecretaris van het Keniaanse Ministerie van Landbouw, Peter Munya, zojuist opgedragen dat alle ezelslachthuizen in Kenia uiterlijk volgende maand worden gesloten. Bekijk hier de onderzoeksbeelden van PETA Azië.

Deze beslissing volgt op brieven die zijn verstuurd door meer dan 200.000 medestanders van PETA en haar zusterorganisaties waarin Munya werd opgeroepen een einde te maken aan de handel in ezelhuid, waarvoor ezels op vrachtwagens worden geladen en gedwongen worden om zware reizen te doorstaan naar slachthuizen, soms zelfs vanuit naburige landen. De reis vanaf de grens met Ethiopië kan twee dagen duren en in die tijd krijgen de dieren geen water of voedsel. Vele ezels storten in en sterven zelfs. Uit het onderzoek van PETA Azië bleek dat werknemers de lichamen van twee ezels die tijdens de lange reis waren gestorven buiten het slachthuis achterlieten en een andere ezel – die zo ernstig gewond was dat ze niet kon staan – uit de vrachtwagen sleepten, haar op de grond dumpten en haar schopten.

“PETA prijst de beslissing van staatssecretaris Peter Munya om de ezels van Kenia te redden. Door deze slachthuizen te sluiten, heeft het land de banden verbroken met een wrede handel die miljoenen zachtaardige ezels veroordeelt tot een ellendige dood”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “Niemand heeft ezelhuid nodig behalve de dieren die erin zijn geboren en PETA hoopt dat ook andere landen een standpunt innemen tegen de ejiao-industrie en dit voorbeeld volgen.”

Pakistan en tal van Afrikaanse landen – waaronder Botswana, Burkina Faso, Mali, Niger, Oeganda, Senegal, en Tanzania – hebben door de Chinese overheid gefinancierde slachthuizen verboden of beleid geïmplementeerd om de export van ezelhuiden naar China te stoppen. Bovendien hebben eBay en tientallen andere bedrijven toegezegd om te stoppen met het verkopen van artikelen die ejiao bevatten.

PETA – wiens motto deels luidt dat “dieren niet van ons zijn om te eten of te mishandelen op welke manier dan ook” en dat zich uitspreekt tegen speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht – spoort medelevende mensen over de hele wereld aan om ezels te helpen door te weigeren producten te kopen die ejiao of ezelgelatine bevatten.

Foto’s van het onderzoek zijn hier beschikbaar. Videobeelden van uitzendkwaliteit van het onderzoek zijn hier beschikbaar. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#